Denna teknikguide är tänkt att hjälpa er igång med en kart-app som heter Locus Map Pro. Appen finns som gratis-app och fungerar utmärkt…men…min tanke är att den ska fungera precis som en bilnavigator: jag vill inte släppa blicken från trafiken för att kolla på en karta! I betalversionen, appen kostar 70 kr, då får man en turn-by-turn guide och behöver inte ta upp telefonen i tid och otid. Det ska villigt erkännas att jag inte förstår allt den säger men jag förstår när jag ska svänga och vart. Om du skulle missa någon sväng så blir den tyst och efter ett tag hörs ett litet pip = du är inte på den plottrade vägen. Det finns kanske fler bra appar som jag inte känner till och tips tages tacksamt emot!


 

Vad är skillnaden mellan GPX och KML?

GPX-format är ett XML-dataformat avsedd för förlustfri lagring och överföring av data för GPS-enheter. Som sådan, kan den innehålla ett brett spektrum av mycket detaljerade uppgifter (såsom GPS signalstyrka, antal synliga satelliter, etc). Formatet är tillgängligt för allmänheten från Topographix och är töjbar genom att använda ett speciellt förlängningssökord i sitt XML. Den används av program som kan matcha GPS-data till händelser (t.ex. geokodning av bilder) och är det bästa valet när du behöver flytta data mellan GPS-enheter eller när du har andra behov än presentation. Formatet har explicita format för Rutter, waypoints och spår som separata datatyper.

KML-formatet är ett presentation språk som designades för att frambringa kartor. Det var ursprungligen definierat av Keyhole (nu Google) och är nu en OGC-standard.

Hur väljer man?

Vilket filformat du använder beror på vad du försöker göra. För människor som funderar på att bevara den maximala mängden data, se till att du får en GPX-fil, eftersom de kommer att innehålla all den information som vi hämtat från enheten.

Om du behöver bara spår för Google Earth, använder du bara KML. Men om du har några tvivel och du får både GPX och KML så använd GPX (LoadMyTracks konverterar från GPX till KML, men kan inte göra tvärtom).


 

Detta är startbilden

om du gör det…

…hamnar du i detta menysystem

om du gör det…

…hamnar du här, där du väljer var filen med rutten du vill åka ligger. I mitt eget fall har jag skapat en mapp under dropbox där jag lagt alla rutter med bild, GPX-fil och KML-fil. Det finns fördelar med att ha en online-mapp med åkdata.

När filen är importerad måste du gå in och välja den…

Det är smått men på ikonerna står det vilken filtyp det är.

Läs avsnittet ovan om vilken fil du ska välja.

Välj mappen där du lagt dina importerade tracks. I mitt fall heter den Speedskaters.

Här ligger alla mina importerade tracks i mappen Speedskaters

Välj mappen där du lagt dina importerade tracks. I mitt fall heter den Speedskaters.

Se där…ännu en meny!
Den övre ger navigation med talkommandon som genereras beroende på hur tracken ser ut.
Den undre ger än mer guidning och fler inställningar.
Klicka på högersidan för inställningar.

Zomma in på rutten och du kan lägga ner telefonen och börja följa instruktionerna.

Lycka till!!!