Inlines

Vi får många frågor om var man kan köpa inlines, samt vad man bör tänka på. Här har vi sammanställt lite information som förhoppningsvis ska underlätta ditt val, och framförallt leda till att du hittar det som är rätt för dig, så att det blir roligt, istället för jobbigt att åka!

Generellt

  • Utgå från vad du själv tycker är roligt och hur du tror att du kommer använda dina nya rullskridskor/inlines framöver
  • Har du ett par idag? Är de bekväma så räcker det kanske med att köpa nya hjul och kullager, istället för att riskera att köpa ett par nya som inte känns lika bra
  • Inlines bör sitta stabilt på foten, så pass att du kan åka med dem utan att snöra dem, men de ska givetvis inte heller sitta för hårt.
  • Ett vanligt “fel” är att centreringen av hjul inte är inställd rätt. Om fötterna tröttnar och faller in/ut så är det felinställt.
  • För att undvika att du får ont i foten ska du vara noga med snörningen och se till att den är jämnt spänd hela vägen, istället för att bara dra åt hårt högst upp

Hjul

Hjulstorleken varierar beroende på ändamålet, precis som på en cykel.

  • Små hjul innebär att du kan svänga snabbt, det är lättare att ta fart och det är lättare att utföra tricks, men det är jobbigare att åka längre sträckor och grus/ojämnheter märks mer.
  • Stora hjul innebär att du behåller farten bättre när du väl fått upp den, det är lättare att åka fort längre sträckor men det är mindre stabilt och svårare att ta fart (betydligt tyngre i uppförsbackar).
  • Vissa modeller är så kallat Hi-Lo, dvs har olika storlek på hjulen på samma skena (t.ex. tre stora och ett litet), vilket är tänkt ska göra den lägre och kortare, och därmed lite lättare att ta fart och svänga. Tänk dock på att det oftast blir dyrare att byta hjul, eftersom du då måste köpa 6 + 2 istället för ett 8-pack.
  • Efterhand som din nivå stiger vill du antagligen ha större hjul, det kan därför vara värt att kontrollera om det går att sätta på större hjul än de som sitter på från början
  • Nu finns det inlines med större hjul där Hi-Lo inte är ett problem längre. Lösningen är tre hjul på 125 mm. Då hamnar mittenhjulet i hålfoten och man kommer inte högre med skon från marken. En annan fördel är att det är ett hjul mindre och två kullager, per fot.

Vill du läsa mer om hjul till inlines har vi en guide speciellt om det!

Är du nybörjare så bry dig inte om vad det är för kullager, det kommer gå bra att åka på oavsett vilka inlines du köper!

Olika typer av rullskridskor

Vi tar upp flera typer av inlines/rullskridskor: Fitness, Låg fitness, Semi speed,Speed, samt Custom. Man se det som att Fitness är för nybörjaren och att nivån sedan stiger efterhand, upp till Custom för eliten.

Fitness inlines

Det är här de flesta börjar. Fitnesskor är gjorda för nybörjare som åker kortare sträckor och med fokus på att vara bekväma. Här finns mycket stoppning vilket ger bra komfort, men det absorberar samtidigt en stor del av kraften du försöker få ner mot marken, vilket gör det ineffektivt att åka jämfört med mer avancerade modeller.

Har du planer på att åka mycket eller funderar på något i den högre prisklassen så bör du antagligen satsa på en låg fitnessko redan från början.

Det finns barnskor med justerbara storlekar så att skon kan följa med i storlek efterhand som barnet växer. Barnskor i prislappen <500 kr ger sällan någon särskilt rolig upplevelse.

Hjulstorlek: 74 – 90 mm
Prisklass: 500 – 2 000 kr
Exempel på märken: K2, Rollerblade, Powerslide, Fila, SOC, m.m.
InköpsställenEnklaresport (butik i Vagnhärad), Skateshopen (webbutik) mm.

Låga fitness inlines

En låg fitness sko är i praktiken en fitness, men med lite lägre stöd, vilket gör att du tappar lite mindre kraft och har lättare att hålla rätt position, den är dock i princip lika stabil som en vanlig fitness. Generellt är de avsedda för lite längre sträckor än vanliga fitness och man kan därför tänka sig att de bör vara av högre kvalité.

Hjulstorlek: 90 – 110 mm
Prisklass: ca 2 000 – 3 000 kr
Exempel på märken: K2, Rollerblade, Powerslide, Fila, m.m.
Inköpsställen: Enklaresport (butik i Vagnhärad), Skateshopen (webbutik) mm.

Semi-speed inlines

26208555-origpic-c67bf7.png_0_0_100_100_300_256_70

Semi-speed är en kompromiss mellan en låg fitness sko och en riktig speedvariant, både vad gäller komfort och stöd. Till skillnad från en speedsko har den viss stoppning, vilket bör innebära mindre ont i fötterna. Den är betydligt lägre än en låg fitnessko, men har fortfarande stöd över ankeln, till skillnad från en ren speed.

Det kan vara lättare att gå från en fitnessko till semi-speed istället för att gå direkt till speed, men om du räknar med att åka långa sträckor är en bekväm sko med stöd att föredra.

Hjulstorlek: 100 – 110 mm
Prisklass: ca 2 500 – 3 500 kr
Exempel på märken: Bont, Rollerblade, Powerslide, m.m.
Inköpsställen: Enklaresport (butik i Vagnhärad), Skateshopen (webbutik) mm.

Speedskates

Speedskates är gjorda för en sak, och det är hastighet. De saknar generellt broms (det finns andra, bättre, sätt att bromsa) och kan vara obekväma om man inte har en sko som passar foten bra.

Oftast består speedmodellerna av ett värmebehandlingsbart hölje, som man individuellt formar efter sina fötter. Tillvägagångssättet för formningen varierar lite beroende på tillverkare (bakning i ugn, vattenbad, osv), men man får räkna med att det är en relativt tidskrävande process att få till det så att det passar sina egna fötter. Förbered dig alltså på att det gör ont i början.

Speedskor ska sitta tight på foten för att ge bra stabilitet och kontroll. För att undvika skavsår använder många eZeefits speciella ankelstrumpa (finns att köpa i de flesta butiker med speedskor).

BalanskuddeDet är stor skillnad mellan fitness/speed eftersom speedskates bara sitter på själva foten. Detta ställer betydligt högre krav på din styrka i fotlederna, vilket med fördel tränas upp med hjälp av en balanskudde (finns för 100 kr på Biltema och ca 200 kr i sportaffärerna).

Det kan även vara klokt att inte gå upp i hjulstorlek samtidigt som du byter upp dig till speed. Vi rekommenderar därför att du satsar på en skena som klarar 110 mm hjul, men att du använder 100 mm hjul på den så att du får in rätt teknik innan du tar nästa steg.

Hjulstorlek: 100 – 125 mm
Prisklass: ca 2 500 – 7 000 kr
Exempel på märken: Bont, Powerslide, Rollerblade, Luigino, m.m.
Inköpsställen: Enklaresport (butik i Vagnhärad), Skateshopen (webbutik) mm.

Custommade (specialgjorda)

Finare än så här blir det inte, ett par specialgjorda skor bara för dig. Din fot gjuts av eller 3D-skannas och skon byggs därefter upp helt efter din egen fot, vilket ger en extremt nära passform som (i teorin) sitter perfekt på din fot. Teorin stämmer inte alltid i praktiken, men de flesta i klubben har mycket bra erfarenheter av custommade.

Hjulstorlek: 100 – 125 mm
Prisklass: ca 7 000 kr – 12 000 kr
Exempel på märken: Sierra, Maple, Bont, Luigino, m.m.
InköpsställenSkateshopen (webbutik), Der Rollenshop (tysk webbutik), Sierra (Italien), Maple (Holland) m.fl.


 

2016-10-02:  Aadu ger tips

Ifall det finns intresserade hos Speed som vill ha formgjutna, då har jag två alternativ för att förmedla.

1.

Bont – Kert i Tallinn, som gör de (jag beställde, även det var inte förstaval- var bara över på semester i Tallinn och blev övertalad)
Sko kostar 1200€.

 

2.

Powerslide- Roberts i Riga (var min förstaval men pga tidsbrist blev det Bont)

Sko kostar 995.90 €
“Hello Aadu. Trinity mounting boots cost the same as any PS standard mounting boot € 995,90”
“125mm Trinity frames cost from €200 to €300 depending on model. 125mm Matter One2Five cost €220”

För att ta fotavtryck hos båda skulle man kunna köpa en kryssning antingen till Tallinn( Kert och Bont) eller Riga( Roberts- Powerslide)
Båda är toppåkare och gör sitt jobb jättebra.