Flygande Holländare i Vikingarännet

Karoline Vikingarännet
Det var upplagt för en helorange prispall i årets Vikingaränn då en mycket stark grupp holländska skrinnare tog en liten avstickare till Sigtuna efter gårdagens GP lopp på Runn. Det krävdes en svensk med holländskt påbrå för att bryta den totala dominansen. Nils van der Pohl tog tredjeplatsen i en väldigt tuff tävling. Speedskaters Björn Drakenward slet sig med i en andraklunga tillsammans med Vikingarännets vanliga toppåkare vilket räckte till en femteplats bland de svenska åkarna.  Åt de holländska damerna stod det inget att göra åt även om Karoline och Johanna hängde med ända in på upploppet. Grattis och väl kämpat alla dagens skrinnare. Lasse K putsade sitt personbästa med två timmar!

Preliminära resultatlistor finner du här.

Läs Björns rafflande race rapport nedan:

Hårt motstånd på Vikingarännet 2016. Ca 10 st holländska elitåkare på startlinjen jämte ett antal vassa svenskar inklusive talangfulle juniorvärldsmästaren Nils van der Poel.

Full fart direkt från start i medvinden söderut. Holländarna drog upp ett för oss andra rasande tempo i 40-45 km/h. Redan efter ett par kilometer är en tätklunga med större delen av holländarna och Nils van der Poel loss. I andra klungan är vi ca 10 åkare och vi behåller god fart och fortsätter att ha kontakt med dem därframme.

Vid varvning 40K i Sigtuna har vi en av tätgrupperna ca 20 sekunder före oss och alla kör extra hårt för att komma ikapp. Till slut lyckas vi men det verkar vara det som får holländarna att bestämma sig. De gör ett par rejäla körningar och kör utan några som helst problem ifrån oss.

Vid sista vändningen på norra punkten på banan såg vi Nils passera ensam med en fem minuters försprång. Alla övriga svenskar i min klunga.

På upploppet orkar jag inte följa Peter Resar (vinnare av maraton SM 2015) och även Sonny Peterson (tvåfaldig vinnare Vikingarännet) och Fredrik Nylen (Sweco multisport) tar sig också förbi med några meters marginal. Jag blir 5a av svenskarna och topp 15 totalt. Ruskigt trött men nöjd.