Speedmedaljer i Energiloppet

Starfält Energiloppet
Foto: Michael Henning.

Nattens regn ville inte riktigt torka upp till den tidiga starten vilket gjorde denna tävling till en hal historia.
Vi var ett litet gäng Speedskaters som hade åkt till Trollhättan för att tävla samt deltaga på Multiskatelägret i Vänersborg. Kvällen innan inlineloppets start hade vi snört på oss skridskorna och klivit ut på isen för att ta lite tveksamma skär som efter ett tag blev lite säkrare. Det är inte helt enkelt att ställa om från inlines till hastighetsskridskor, speciellt inte när resten av deltagarna tillhör Sverige och nordens bästa skrinnare. På lördagmorgonen hastades det iväg till tävlingsbanan i Trollhättan. Uppladdningen blev svår, det velades om vilka hjul man skulle ta, hur varmt man skulle klä sig och om banan visste vi inte så mycket mer än att den startade med en sjujäklahelvetesbacke.

Det var gott om deltagare på startlinjen och hela området sjöd av aktiviteter då 1100 rullskideåkare skulle starta en timme senare. Från Speed deltog Moa Kronborg, Mimmi Belaieff, Stefan Lindblad och Marie Ramse. Det blev en hård tävling som bjöd på många backar av skilda slag, snorhala kurvor och fint arrangemang. Norrmannen Tormond B Haugen gick i mål knappt före en annan normann Marius Brattli, bronset blev finskt, Verneri Kinunnen. Bästa svenska herre var Lars Bäcksholm som med minsta marginal förlorade kampen om bronset. Stefan Lindblad placerade sig på 7:e plats.

På damsidan blev det Speedmedaljer! Moa Kronborg gjorde en lysande insats och slutade tvåa knappt slagen av Södermalms Erika Lindgren. Strax efter rullade Marie Ramse över mållinjen och tog en bronspeng. Mimmi Belaieff kom på en femte plats.

Prisspallen 600

Efter prisutdelning hastade vi tillbaka till Vänersborg för att åka skridskor igen. Tre tuffa ispass väntad våra redan möra ben. Det blev en lätt fotförvirrad helg, det var inte helt enkelt att byta discipliner men kul att komma igång på is igen och inspirerande att se eliten i full action. Tack Trollhättan för ett mycket bra arrangerat läger och tävling.

Mimmi i Trollhättan
Glada tävlingsdeltagare innan loppet. Foto: Michael Henning.