Varberg Fästning Marie Mimmi Micke
En förvirrad berättelse om en inlinesturne i södra Sverige sommaren 2013

Bil Last Varberg

Vi möts i ett soligt Stockolm söder om söder. 4 personer som alla har mer prylar än vad som kan behövas för fyra dagar på luffen i inlinesSverige. Vi försöker inte ens packa, vi hivar in alla prylar i en bil. Det blir trångt och då är vi bara fyra och ska bli  fem. På vägen söderut möter vi regnet, när vi närmar oss Borås ösregnar det. Vi tappar inte modet för enligt sajten Vackert Väder ska det ha slutat när vi når vårt mål för dagen, tracken i Varberg.  Men bara av väderspänningen? förbrukar vi alla kolhydratsreserver och innan vi har landat i Varberg måste det göras ett akutstopp i en godisbutik. Vackra Varberg bjuder på sin bästa sida, det börjar torkar upp. Snabb inkvartering på den populära Apelvikens camping. Vi ska bo compact, det innebär att Mimmi får sova i barnsängen. Ombyte och fullfart till utlyst träning. En ensam åkare som skruvar hjul möter oss när vi kommer fram. Det är Jocke Fernström som åkt hela vägen från Göteborg. Även han tror på vackert väder. Efter en stund rullar fler åkare från Varbergs Rullskridskoklubb in trots att det fortfarande är lite fuktigt. Sist glider Mr Inlines in förbannad för att vi har tagit hans parkeringsplats:-)

Dennis Tracken Varberg Marie
Som straff för snuvad parkering fick Marie putta runt Dennis.

Vi får lära oss av Dennis Bengtsson hur man på mest effektiva sätt åker på track. Det är premiär för alla oss på Varbergtracken.
Svårt men kul är det. Varberg är mer än rundbanan och Dennis bjuder ut oss på en tur norrut i ett strålande vackert landskap med havet i fjärran.  Imponerade men fortfarande åkglada återvänder vi till tracken. Till slut tackar både vi och våra ben för sig och återvänder till Apelviken och har kvällsmys med vin, ostbågar, 5-56 och kullager.

Dennis Tour Varberg
Dennis guidar till Varbergs slätaste asfalt.

Fredag förmiddag ägnas åt att åka inlines ett antal gånger på en av Sveriges vackraste cykelvägar mellan Fästningen och Kurortshotellet i Varberg. Vi smiter in på Kurhotelellet för att insupa dess härliga atmosfär av det ljuva livet. Fästningen får även den ett besök . Vi hinner med både bad och en god lunch i Varberg innan vi drar vidare mot Halmstad.
Vi trodde det skulle vara lika vackert att åka inlines där som i Varberg. Det visade sig att Prinsens stig närmast havet inte lämpade sig för inlines. Men cykelstråket mot Tylösand bjuder fin asfalt längs en inte riktigt lika vacker motorled. Vi rullar till badparadiset för en gofika och ser över utbudet av nya speedprylar, här går det att fynda i säsongens sista självande minut.

Halmstad Handväska Mimmi
Mimmi med årets accessoar, den nya Speedhandväskan!

Nu blir det tokbråttom till Malmö som är nästa stopp. Mat hinns inte med och nödmackorna som vi bredde i morse kommer väl till pass. Vi hittar en semesterfirande Eskil som slår följe till kvällens event.  Exakt på minuten anländer vi till Malmö Night Skate som startar i Folkets park. Småsvettiga drar vi skyndsamt på våra inlines, vore tråkigt att missa starten… Det strömmar till folk från när och fjärran, många har tagit sig över sundet och sprider härlig dansk åkarglädje över hela tillställningen.

Malmö Nightskate Eskil Ola
Eskil föreslår Speeds nya tävlingsställ, rosa för damerna men gult för gentlemannen?

Madeleine och Ola från Malmö City Skaters hälsar oss hjärtligt välkomna. Mimmi som lärde känna Madeleine under SM har så att säga sopat managen och vi känner oss väldigt välkomna. Några pigga visselpipor ljuder och så är alla åkare på rull. Vi får poliseskort genom hela Malmö under de två timmar som evenemanget varar. Det är galet kul, går inte fort, inte alltid på så bra asfalt. Men musik från polisbilen! och glädje sprids lätt. Något att jobba mot att få till i Stockholm.

Malmö Night Skate

Vi bjöds att gå ut och äta en efterlängtat middag med våra nya vänner. Alla lunkar iväg till Far i Hatten som ligger i Folkets Park. Ett Folkets Park som kryllar av människor som njuter i den ljumma sommarkvällen. Vi minglar runt och får erbjudanden att vara med på träningar och turer både i Danmark och i Malmö under lördagen. Nu blev det svårt att välja.

Vädret får bli det som bestämmer vad vi ska göra. Sämre väder i Danmark. Vi blir kvar i Malmö, något som vi inte kommer att ångra en sekund. Kl 10 möter Madeleine, Ola och Gisle oss för en tur i svindlande fart runt i Malmö som avslutas med en lugnare guidning i bostadskvarteren längs med havet. Vi blir helt sålda på Malmö, det är vackert, trevligt, asfalten toppen, inte mycket cyklister förutom då längs med Ribban där allt samsas. Alla är glada och alla får plats på den 3 km långa strandpromenad med en asfalt som bästa svarta kärnis och en bredd som gör en vimmelkantig av lycka.
Det blir tid för lunch och lite vila. Vädret fortfarande sämre i Danmark och vi bestämmer oss för att stanna kvar i Malmö. Danmark får vi göra en annan gång. Det blir intervallträning och bad längs Ribban under eftermiddagen. På kvällen går vi tillbaka till Folkets park, det ösregnar men det gör inget för vi äter en god morisk måltid och det är lördagsstämning i stan.

Malmö Turning Torso Micke Ola Madeleine
Madeleine och Ola visade Malmös bästa för en nöjd Micke.

Malmö Ribban
Ribban boulevard med plats för alla.

Gårdagens lördagstur var så fin och vi bestämmer oss för en repris den här gången på egen hand. Vi imponerar oss själva med att hitta hela vägen. Vi avslutar med bad från piren. Malmö är rullat både på tvären och längden.

Malmö Bad

Stort tack till Varbergs Rullskridskoklubb, Malmö City Skaters och alla glada danska inlinesåkare för ert vänliga och gästfria bemötande.
Vi kommer tillbaka ….