Sthlm Speed lär ishockeyungdomar åka skridskor på riktigt!

Speedskaters och GötaTranebergintro
Janne Herrström instruerar.

Det är viktigt för ishockeyspelare att lära sig åka skridskor på rätt sätt. Ishockeyklubben GötaTraneberg annordnar en något annroluda träningscamp för hockeyspelande ungdomar i åldrarna 12 till 14 år.

Campen heter Bauer Pre Camp 2012 och har till syfte att under 35 träningstillfällen under våren och hösten träna extra mycket ishockey och fys. Campen har gästats av många olika kända ishockeytränare och fystränare för att ge hockeyspelarna sin syn på hur man bäst tränar och spelar ishockey. 40 stycken ungdomar ingår i campen och de kommer från två olika föreningar i Västerort, GötaTraneberg IK och Hässelby/Kälvesta Hockey. Passen är minst två timmar långa och är mycket tuffa. Ett av momenten är bland annat att träna på att ta ett så perfekt skär som möjligt. Ishockeyspelare är överlag dåliga på att åka med rätt skridskoteknik och man tränar sällan eller aldrig på just hur man tar ett “rätt” skär. Därför infördes inlinesåkning på schemat som Janne Herrström från Stockholm Speedskaters håller i. Varje pass innehåller två timmar (ibland längre) av teknik, fartlekar och tävlingar. Det första passet genomfördes på vingliga ben av samtliga deltagare. Tio pass senare formligen flyger spelarna fram och tekniken och farten är mycket hög. En dålig skridskoteknik på is avslöjas direkt på ett par inlines. Därför har man jobbat hårt för att slipa tekniken och för att öka förståelsen för hur ett skär går till. Mycket av det rent tekniska utgår från Barry Publows pedagogik. Träningspassen är mycket välbesökta och uppskattade. Under höstens sista pass kommer en tävling genomföras på en rundbana där vi korar vinnare i olika klasser;  kort- och långdistans samt lagtempo. Det är värt att notera att man tränar inte i ett par speedinlines utan hockeyinlines. Det som är förvånande är att de får upp så pass hög fart att Janne Herrström får ta i ordenligt i sina speedinlines för att hänga med i tempot.

Speedskaters och GötaTraneberg2. Foto Janne Herrström
Träningspassen sker på Grimstaskolans stora skolgård i Vällingby.

Speedskaters och GötaTraneberg1. Foto Janne Herrström