Det kunde börjat bättre….. tävlingsrapport från Tallinn

Tallinnstart Foto: Stefan Lindblad
Tallinnstart. Foto: Stefan Lindblad.

Ö–sregn, köldrekord och Stockholm maraton en oslagbar kombination för att skapa kilometerlånga bilköer. Lördagens avfärd mot Tallin blev en rysare. Vi var några få som anlände till terminalen i Värtahamnen i tid. – Passen, alla har väl med sig passen? NEJ!. Tack vare snälla familjemedlemmars goda vilja anlände passen 5 minuter innan avfärd.
Michael hade under tiden agerat biljettbulvan för Aadu som fastnat i trafiken och övergett Citroenen vid KTH. I en hård kamp mot klockan kämpade herr och fru Männik sig genom stan och hann till terminalen med en minuts marginal. Värre var det för våra vänner från väst, Magnus och Rolle från Team Rollerblade satt fast i trafiken och missade färjan!
Karlstad kom att representerades av Elisabeth Bjurenhed som både hann med färjan och som åkte snabbast av de svenska damerna.

Efter en kväll och natt i grov sjö vaknade vi trötta efter alldeles för lite sömn. En gemensam språngmarsch av båten och mot taxin blev uppvärmningen för Moa som skulle starta klockan 11. Snabbt lämnade vi stadskärnan och begav oss ut mot grönare fält och svartare asfalt.
Tävlingarna till ära hade man spärrat av en nyalagd väg som gick parallellt med motorvägen. Himlen var svart och vinden piskade sjön, regnet hängde i luften och vi var ett gäng oroliga själar som velade, regndäck eller inte regndäck.
Vid sidan om banan hade man byggt upp en camp med diverse tält. I ett av tälten slog vi läger för att få lä för vinden, det visade senare att vi lämpligt nog lagt rabarber på barnpassningstältet.
Kl. 11.00 gick startskottet för 1500 meter – Moas tävlingsklass. Vis från förra året hade hon glidit fram och tagit en bra startposition och sköt i väg som en raket. Första pallplatsen var bärgad.

Moa Tallin. Foto: Mimmi Belaieff.
Moa på juniorpallen. Foto: Mimmi Belaieff.

En stund senare var det dags för Maratonloppet. Herrarna startade 2 minuter före damerna. Första sträckan var i glad medvind och farten blev hög från början, redan här var man rökt om man inte kom iväg bland de första. Aadu fick en fin start och kom iväg bra. Resten av herrarna valde att ta det lite lugnare – kanske berodde det på att de precis innan start hade blivit beordrade att kliva bak och starta med damerna trots orakade ben. Lite förvirrat var det, men till slut kom de iväg. Strax efter kom damklassen. Banan var mycket bra, långa fina raksträckor som slutade med en rondell där man vände och åkte tillbaka samma sträcka. Asfalten var njutbar, det fanns inte mycket att klaga på förutom vinden. Våra herrar åkte runt med ett helt gäng estländare som både vägrade släppa taget eller att dra. Torbjörn som är välkänd i kvarteret och rutinerad Tallinntävlare gjorde ett strålande lopp och vann sin klass på en fantastisk tid.

Klaus Tallinn. Foto: Stefan Lindblad.
Klaus och Micke håller farten uppe. Foto: Stefan Lindblad.

Torbjörn Tallinn. Foto: Stefan Lindblad.
Torbjörn med sina kombatanter i M60 klassen.
Foto: Stefan Lindblad.

De tre svenskorna hade från början bestämt att de skulle ha sällskap så långt det gick utan att någon fick sänka sitt tempo. Den första milen avverkades snabbt och flytet i gruppen var bra. De sista varven kördes ihop med några estniskor och det blev en fight på upploppet som Bettan vann! Marie placerade sig som tredje bästa i sin åldersgrupp, ytterligare en bronspeng till Speedskörden.

Svenskorna Tallin. Foto: Moa Kronborg.
Elisabeth drar svenskorna. Foto: Moa Kronborg. 

Marie Tallinn. Foto: Stefan Lindblad.
Marie på pallen i D40. Foto: Stefan Lindblad.

Prisutdelning i rask takt och kort därefter det avslutande loppet som var en stympad halvmara – 15 km. Endast två deltagare från Speed ställde upp, Mimmi och Marie. Nu hade vinden mojnat lite och dagens enda lilla regnskur satte punkt för en härlig tävlingsdag. Stockholm Speed tackar arrangörerna för en mycket bra tävling. Tack Torbjörn och Aadu som fixade med alla detaljer och det praktiska. Aadu, din slutfinish kommer vi aldrig att glömma.

Gruppbild Tallinn. Foto: Aadu Männik.
Nöjda åkare i svensklägret. Foto: Aadu Männik.