Vikingarännet – en blöt skridskofest!

Vikingarannet2012 topp Foto Peter Brunberg
Foto: Peter Brunberg

Årets Vikingaränn hölls i de besvärligaste förhållandena någonsin. Starten gick som vanligt från Skarholmen och målgången var även i år i Alvik. Oturligt nog kom regn och blidväder in under natten och gjorde den hittills så fina ytan mjuk, styrande och blöt. Dvs rätt svårt att åka korrekt skridsko under stora delar av loppet. Kryddat med friskande motvind så blev detta ett träningspass man sent glömmer och kommer prata om länge. Alla som tog sig i mål denna Vikingarännssöndag får ses som vinnare och riktiga Vikingar. GRATTIS till alla fullföljande i Stockholm Speed  🙂

Damklassen vanns i år igen av Eva Lagrange tätt följd av vår egen Karolin. Strongt jobbat tjejer! De slog även en legendar inom långloppsåkning, holländskan Danielle Bekkering. Herrklassen dominerades av två holländska giganter inom långloppsåkning med IF Thors Sonny Peterson på en mycket hedervärd tredjeplats inte alltför långt efter.

Pallplats samt Sthlm Speed placeringar (svårt att se alla medlemmar ty klubbtillhörighet syns ej vid efteranmälan):
Damer Tävling:
1:a Eva Lagrange, Gimonäs CK
2:a Karolin Palmertz Cerne, Sthlm Speed
3:a Danielle Bekkering, Holland
8:a Christina Danielsson, Sthlm Speed

Herrar Tävling:
1:a Jan Maarten Heideman, Holland
2:a Jens Zwitser, Holland
3:a Sonny Peterson, IF Thor
6:a Patrik Permats, Sthlm Speed
9:a Mikael Mattsson, Sthlm Speed
11:a Axel Irestedt, Sthlm Speed

Damernas motionsklass vanns storstilat av vår egen skönåkande naturisspecialist Maria Brorsson. Grattis Maria! Ett flertal av klubbens både mer erfarna samt nytillkomna åkare gjorde alla fina prestationer i motionsklassen.

En handfull åkare från Stockholm Speedskaters stod även för arrangerad farthållning under loppet och man hade olika “måltider” att nå under normala förhållanden. På grund av de tuffa förutsättningarna så blev tiderna givetvis långsammare än beräknat, men enligt vad jag hört ett väldigt uppskattat initiativ och säkerligen behövligt i den bitvis starka motvinden. Tack Sven, Raymond, Benny, Janne, Klaus mfl för att ni tog er an detta första försök med farthållning ihop med Vikingarännet.

/Patrik Permats

Jo, inga kärnisar här!

Ett lakoniskt konstaterande fastnade i mitt öra medan vi mödosamt passerade en grupp åkare, som vätte sig själva och oss med vattnet som forsade runt skridskorna: ”behöver inte tvätta fötterna i kväll” – trött fniss. Vikingarännet 2012 i ett nötskal. Det som ännu dagen innan såg ut att bli riktigt bra kärnisar, regnet skulle ha tvättat bort mjuka ytskiktet och nyslipade skridsko skulle vara ett måste, kom att bli en kamp mot för mjuk is som krävde total koncentration och mycket jobb. Jag var farthållare för gruppen med med fyratimmarsambition. Vi var 30-40 åkare som slipade strategi vid starten för en så samspelt åkning som möjligt under kommande 80 km. Redan efter 20 km var vi en decimerad skara på 10 personer. Sedan blev det 10 små negerpojkar och 4.30 timmar senare kom fyra av oss i mål. Besviken – ja, nöjd – ja.

Look at the bright side. De passager där isen fortfarande var hård, fick jag den euforikänslan, som allt går ut på. Skööönt! Jobba, gunga i klunga, känna kraften och märka att träningen gett resultat. Trots tuffa förhållanden går det bra. Det roliga med strapatsrika färder är att man har något att berätta för barnbarnen. Och att om några månader har vi glömt det tunga och börjar se fram emot nästa strapats. Inlinessäsongen börjar!

/Klaus Carlander

Peter Brunberg tog de fantastiska bilderna nedan på tävlingsklassen. Vattenplogen säger något om förhållandena…

Vikingarannet2012 4: Foto Peter Brunberg

Vikingarannet2012 5: Foto Peter Brunberg

Vikingarannet2012 1: Foto Peter Brunberg

Vikingarannet2012 1: Foto Peter Brunberg

Vikingarannet2012 2: Foto Peter Brunberg

Vikingarannet2012 3: Foto Peter Brunberg

Vikingarännet2012 8 Foto Ulf Haase
Dampallen. Foto: Ulf Haase.