Reseberättelse från Holland

Holland intro Foto Patrik Permats
Foto: Patrik Permats.
Halva styrelsen åkte till Holland för att formgjuta skridskor på Vikingfabriken, åka skridsko på en av världens bästa inomhusrundbanor, gå på skridskomuseum samt åka inlines på Afsluitsdijk.

Patrik, Mimmi, Måns, Berit & Isa fyllde väskorna med skridsko- och inlinesutrustning för en kort och intensiv resa till Holland i juli. Vi flög till Amsterdam, och åkte sedan hyrbil till Almere, där vi övernattade.

Del 1: Besök på Vikingfabriken i Almere
Morgonen efter åkte Patrik & Berit till Vikingfabriken för att formgjuta skridskor. Väntrummet hade en utställning av gamla Vikingmodeller, inklusive några inlines. Två personer gjorde gjutningen åt oss, dom började med att ifrågasätta varför vi överhuvudtaget behövde formgjuta! Efter en stunds diskussioner gick dom med på att sätta igång, men Patrik fick jobba hårt för att förklara varför han ville ha två par skor…
Gjutningsprocessen tog ca 2 h per person, och är beskriven längst ner på sidan för den detaljintresserade.

Vi hann snacka en hel del under förmiddagen med de två roliga holländarna, och fick bl a veta att dom bara formgjuter ca 80 par per år, eftersom dom tycker att det är för mkt jobb jämfört med det vanliga fabriksmodellerna. Vi avslutade med att välja skenor och besluta om detaljer som spänne vs dragkedja, samt om vi ville ha vårt namn på skorna 🙂 Vi hoppas på leverans i november.

Holland 3 Foto Patrik Permats
Annorlunda användning av kondomer. Foto: Patrik Permats.

Holland 1 Foto Patrik Permats
Vakuumpåsen justeras inför torkningen. Foto: Patrik Permats.

Holland 4 Foto Berit Olofsson
Justering av ställningen inför gjutningen. Foto: Berit Olofsson.

Del 2: Rundbaneåkning i Heerenveen
På eftermiddagen åkte vi till Heerenveen (ca 2 h bilresa) och checkade in på Hotel de Heidehof, som ligger på gångavstånd till skridskoarenan Thialf. Vi hann dit lagom till kvällspasset (19.00-21.30), och njöt helhjärtat av välspolad is, skön temperatur och avsaknad av motvind! Dessutom var det väldigt kul att studera de duktiga åkarna när vi tog en paus – det var säkert 80 åkare på banan som var bättre än oss, vilket gav lite perspektiv till Vikings årsproduktion av formgjutna skridskor…

Morgonen efter gick vi tillbaka till Thialf för att kolla in elitåkarna, som abonnerade banan hela förmiddagen. Vi hann även med ett besök i en sportaffär med enormt utbud av inlines och skridskor, innan det var dax för eftermiddagspasset på rundbanan (12.30-16.00). Ö–mma fötter och ovana muskler började nu ge sig till känna, och vi beslutade oss raskt för att skippa kvällspasset och äta en trerätters middag istället 🙂

Holland 5 Foto Berit Olofsson

Holland 6

Holland 12 Foto Berit Olofsson
En av två väggar med inlines. Det fanns lika mkt skridskor också… Foto: Berit Olofsson.

Del 3: Inlinesåkning på Afsluitsdijk
Sista dagen besökte vi det närliggande skridskomuseet i Hindeloopen, som är en av byarna som passeras i det berömda skridskoloppet Elfstedentocht (Elvastadsloppet). Kul att kolla på skridskor från 1500-talet samt att se en film om förberedelserna inför ett av de senaste loppen. Då transplanterades isflak med lastbil & lyftkran för att täppa till de öppna delarna av banan. Något för Vikingarännet att anamma månne?

Efter lunch åkte vi till Afsluitsdijk, som är en tre mil lång fördämning som avgränsar Hollands största sjö IJsselmeer från Nordsjön. Vi hade kollat upp att det fanns en cykelbana längs vägen som går på fördämningen, och tyckte att det vore kul att åka inlines där. Vi inspekterade först banan med bil, sedan bytte Patrik & Berit om under stor stress för att hinna åka innan de hotande svarta molnen kom för nära. Det var otroligt coolt att åka inlines på den smala vägremsan och titta ut över vattnet och den spikraka vägen framför. Vi hade enorm medvind, och kom upp i hög hastighet utan större ansträngning. Mimmi & Måns körde följebilen, som även innehöll dottern Isa och därför inte kunde lämnas. Vi möttes upp halvvägs för att byta plats, och Måns & Mimmi åkte resterande sträcka på inlines. Tyvärr hann de hotande molnen ikapp dem, och de fick en oförglömlig inlinestur i spöregn, halvstorm och hagel…

Vi åkte sedan de få resterande milen tillbaka mot Amsterdam för hemresa (Mimmi & Patrik) respektive fortsatt semester i Holland (Måns & Berit).

Holland 7 Foto Berit Olofsson
Tidiga inlinesmodeller. Foto: Berit Olofsson.

Holland 10 Foto Måns Diedrichs
Molnen hopar sig i bakgrunden, och vatten på bägge sidor. Foto: Måns Diedrichs.

Holland 10 Foto Måns Diedrichs

Holland 10 Foto Måns Diedrichs

Holland 9 Foto Berit Olofsson

Kostnader:
Direktflyg med SAS Arlanda-Amsterdam t/r ca 1000 kr/person
Hyrbil 3 dygn inkl bensin 335 €
Hotell de Heidehof 2 nätter 158 €/rum
Fromgjutna skridskor exkl skenor 925 € (andra paret är billigare…)

Detaljer om hur gjutningen gick till:
Gjutningen tog ca 2 timmar per person, och gjordes på en fot i taget. Proceduren inleddes med avritning av fötterna, inspektion av ömmande fotknölar samt kontroll av hur fötterna vinklades när vi stod på ett ben med böjt knä. Sedan justerades den specialbyggda ställningen, som skulle användas för att foten skulle få rätt position medan gipset torkade, så att knästödet gjorde benet rakt samt att höfterna var parallella. Kändes mycket seriöst och välorganiserat.

Därefter fästes häftmassa på de ömmande knölarna som skulle ges lite extra plats, och foten plastades in med både gladpack och en kondom! På med gips och en vakuumpåse, sedan fick gipset torka med undertryck i tio minuter i ovan beskrivna ställning, efter några extra kontroller av att fotens (& kroppens) position var exakt rätt. Sedan av med det halvtorra gipset mha en läskig skärmaskin och en sista kontroll av gipsmodellen, sen var det dax för nästa fot.