En inlinesberättelse dök upp

Mitt i smällkalla vintern kom det en berättelse om IFK Inline Clinic från Magnus Jonsson, David Hjalmarsson och Henric Wangel. Så här skriver dom:

Under en knapp vecka i juli deltog tre åkare från Speedskaters på IFK Inline Clinic, ett tränings- och tävlingsläger på Ruddalen i Göteborg. Arrangemanget genomfördes som ett samarbete mellan IFK Göteborgs inlinesektion och två klubbar från Colombia och träningarna leddes av den colombianska coachen Leonardo Becerra Navarro. Lägret samlade även några deltagare från Danmark och Finland.

Det började med två dagar av träning där det varvades träningsupplägg och övningar. Vi gick igenom ett träningsupplägg för formtoppning inför en tävling om tre månader. Det stod snart klart att det handlade om en elitsatsning, men det borde gå att anpassa upplägget till den motionsnivå de flesta av oss befinner oss på, till exempel genom att begränsa antalet pass per dag och kanske lägga in vilodagar.

Därefter följde två tävlingsdagar med två syften, dels att vi aktiva skulle få chansen att tävla lite mer, dels att IFK Göteborg ville få erfarenhet av att arrangera en tävling. Dag 1 körde vi 1000 m heat och kriterium,15 minuter för vuxna och 8 minuter för barn, med två avslutande spurtvarv. Dag 2 stod 500 m heat och några tusen meter eliminering på programmet. Om resultatet kan sägas att vår sport är större i Colombia än här. Helena Gustafsson utgjorde ett lysande undantag och blev bästa dam.

Som avslutning visade vi upp oss på Göteborgs gator och åkte från Billdal till Slottsskogen i två samlade troppar, barn resp. vuxna. Kommentaren ”Oj, titta!” sammanfattar det hela på ett bra sätt.

Det var mycket intressant att få ta del av deras träningsupplägg, men den största behållningen var att få vara med på ett helt nytt arrangemang med många barn och vuxna som tränade tillsammans. Det var helt tydligt att barnträningen börjar tidigare i Colombia och att sporten är mycket större där, för barnen hade riktigt bra teknik och de åkte dessutom taktiskt. Dessutom hade några av oss förmånen att dela boende med den ena colombianska klubben, vilket var riktigt kul.

Det var synd var att inte fler tog sig tid och var med, för det var verkligen en helt ny upplevelse för inlinessporten i Sverige!

Alla foton: Mangus Jonsson