Speedskater – Monotone DC

 Speedskater - Monotone DC

Mitt i den kalla och bittra vinterköld kommer här en hälsning från varma dagar och färgade höstvindar spridda från ett 2-årsprojekt i Västerås. Mina goda vänner, Dan Melin och Curt Ö–stlund, som tillsammans utgör den elektroniska duon Monotone DC har äntligen fått en låt, “Speedskater”, klar för publicering och till det en läcker promotionvideo med STHLM Speedskaters-inslag som grädde på moset.

Med ett leende på mina läppar, bjuder jag Er alla på min usla teknik, vem gillar se sig själv på film när man efter så många Barry Publow Camps vet vad man gör för fel i åktekniken!?

Tankarna på en låt om just rullskridskoåkning (speedskating) föddes under en lunch med Dan ca 2,5 år sedan. Han skrev ihop historien om en fanatisk inlinesåkare som älskar den omänskliga smärtan vid trötthet och motvindar. Då benen inte svarar längre och den lilla kvarvarande uppförsbacken känns som helt maratonlopp. Krävande på sitt sätt men som oftast läks av endorfiner som sprutar ur öronen för att man redan bara några minuter senare ska få önsketankarna om att nästa gång kommer jag vara snabbare eller helst då snabbast i världen!

Videon spelades in under 2 år (pausades i 23 månader) av västeråsaren Emil Atak, även han en gammal vän tillsammans med Jonas Hermansson, Hermansson Produktion och Anders Ekengren, de båda sistnämnda från Stockholm. Alla med ordinarie jobb och andra åtaganden vilket gjorde så det var svårt att få ihop hela biten. En vacker, kall och blåsig septemberlördag i år gjordes det ett ryck och allting med videon avslutades snyggt. Sommarbilderna är 2 år gamla och höstbilderna från i år, det vara bara att ta fram fartdräkten och hålla in magen!

Videon är inspelad på cykelbanor mellan Västerås och Skultuna, landsvägar/herrgårdar utanför Sevalla och igenslutna bergsrum under Tillberga som har används till reparationer av lok och vagn. Sedan om slutet av videon är mindre positiv så är kopplingen där till 80-talets depressiva svarta kostymer, läderslipsar och blickarna som stirrade ned mot golvet!

Monotone DC har i dagarna skrivit kontrakt med ett skivbolag, “Speedskater” var en stor bidragande orsak till detta! Låten kommer att finnas till försäljning inom en snar framtid tillsammans med annat material.

Fortfarande vet jag inte om detta är den första låt som direkt eller indirekt handlar om utövare av sporten men exempel på andra låtar om beskriver rollerblade, inlines eller skridsko, joo – de finns:

– Rollerblade, Nick Heyward
– Roller Skating Child, The Beach Boys
– Rollergirl, Rollergirl.
– A Roller Skating Jam Named “Saturdays”, De La Soul
– Skating in Central Park, Francis Lai
– The Skating Song, Charity Bailey

Med många flera….

Se Speedskater i HD (High-Definition) via denna länk.

Speedskater skärmdump

// Petri