Björn Larsson besökte Kindabygden!

Björn och Janne i Opphem. Foto: Lis Arnell. 

I lilla orten Opphem mitt i Kindabygden som ligger strax utanför den något större lilla orten Rimforsa som i sin tur ligger 3 mil söder om Linköping ut med väg 34 fick celebert besök av 189 cm långe Björn Larsson. Björn ville testa hur ett så platt landskap kunde ge en så uthållig Inlinesåkare som han själv en match! Innan han testade Kindabygden tog han sig an Linköping. Den rapporten kommer han själva lägga ut här så småningom men jag kan avslöja att det är värt ett besök till Linköping för den som vill testa nya vägar.

bjorn-janne-opphem.jpg
Björn Larsson, den längre, och Janne Herrström på väg att pressa asfalt i Kindabygden. Foto: Lis Arnell med Björns kamera
opphems-skola.jpg
Här bor vi! Byggnaden till vänster är en gammal skola från 1899. Byggnaden till höger är lärarbostaden som byggdes 1921. Det är i det huset vi slänger in våra gäster (Björn alltså). Själva har vi inrett skolan för två familjer att bo i och vi har även gästrum där samt ett stort samlingsrum med plats för minst 40 sittande gäster. Foto: Janne Herrström

I Opphem sommarbor jag, Janne Herrström, med min familj. Många medlemmar i Stockholm Speedskaters har testat inlinesrutterna i denna bygd och stannat kvar för natten i Opphem. Det var också här vi körde ett breddläger för några år sedan. Den gången var inte Björn med men han hade ju hört hur fort man kunde åka här nere söder om Stockholm. Det blev en tur på 36 km denna dag i strålande sol och medvind åt alla håll. Ja, det är så vi har det här i Kindabygden! Det var ju dessutom dags att visa alla Kindabor hur vår nya dräkt skulle passa in i landskapet (dvs alla kor vi åkte förbi, resten lyste med sin frånvaro). Den satt som ett korvski…kroppsskinn och oj vad kvinnorna skrek (…av skratt åt mannen som är något kortare än Björn). Nåja, det gick bra att komma i den men det tog en stund. Dessutom fastnade blixtlåset i lurvet på rygg..eh bröstet.

janne-vinkar.jpg
Yassir Arafat…eller är det Janne Herrström. Nåja, karln ser för tillfället pigg och glad ut bakom Björn Larsson. Foto: Björn Larsson

Landskapet här är kanske bland det vackraste man kan uppleva i Sverige och vart man än vänder sig så kunde det vara bilden av ett vykort sänd till någon som har hemlängtan till Sverige. Vackrare än så här blir det inte kan jag meddela! Idag var Björn snäll mot mig och tog det lungt. Den karln är ju i sitt livs form! Klinghagen & co får se upp på Alliansloppet kan jag meddela!

har-kommer-bjorn.jpg
Björn lägger i en växel till med ett leende på läpparna! Foto: Janne med Björns kamera

Turen gick från Opphem ner till Oppeby (allt heter inte Opp- här nere, det råkade bara bli så idag) tur och retur. En sträcka som bjuder på asfalt av bästa sort blandat med en och annan tvättbrädeliknande sträcka. Men det finns andra sträckor här nere som bjuder på underbar asfalt mil efter mil och där du inte behöver bekymra dig för någon trafik. Bilarna man möter eller blir omkörda av kan räknas på en hand.

janne-behind.jpg
Först tar vi det lite lungt…

janne-drar-pa-lite.jpg
…sen öser vi på lite! Janne testar sina sparrisar för att se vad de går för. Foto: Björn Larsson

Alla som vill testa att åka Inlines här nere kan vända sig till mig så ska jag ge er ett förslag på en tiomilarutt som går genom Rimforsa, Kisa och Åtvidaberg i en stor cirkel. Skön asfalt i ett vackert landskap.

bjorn-ser-kyrkan.jpg
Många rakor är det och dessutom väldigt platt. Den lilla pricken är faktiskt Björn som drog iväg från stackars Janne. Foto: Janne med Björns kamera

Man förundras över att det inte finns någon Inlinesklubb i Linköping med tanke på vilka enormt fina förutsättningar den staden med omnejd kan bjuda än hängiven Inlinesåkare på.

bjorn-och-kyrkan.jpg
Björn bromsade häftigt, det stod ju en kyrka mitt i vägen! Foto: Janne med Björns kamera

snart-hemma.jpg
Mot Rimforsa och 10 km kvar! Foto: Janne med Björns kamera

bjorn-drog.jpg
Kom nu Janne så drar vi, jag måste hem å äta snabbt!! Foto: Janne igen med gissa vems kamera

bjorn.jpg
Ja men kommer du någon gång Janne! Björn väntar snällt in Janne som inte förstod att Björn var hungrig… Foto: Janne med Björns kamera.

hemma.jpg
Puh! Nästan hemma! Björn tar en bild på slanka lilla Janne

bjorn-spurtar.jpg
Sista stapplande skären tog Björn i en rejäl spurt, lågt, tekniskt och snabbt! Janne tar bilden

bjorn-larsson.jpg
Efter fyra dagars kajakande, cyklande och Inlinesåkande i Opphem drog Björn vidare ut i sommarsverige. Om ni råkar se en snabb Saab med ett gult streck på taket. Då är det Björn som alltid är på väg – alltid på landsväg! Var han befinner sig nu är det ingen som vet… Foto: Janne Herrström.

Mer rapporter från Kindabygden kommer under sommaren!

🙂

///Janne Herrström