JAAAAA, Sthlm Speed tog 3:e platsen i veteranklassen i Le Mans 24H Rollers och vi knep den åtråvärda 15:e platsen totalt till slut!

ulf-bar-sveriges-flagga.jpg
En underbar bild från “photos.roller-skating.fr” som jag helt enkelt inte kunde låta bli att låna för en stund när jag såg att någon lagt ut den bland kommentarerna till denna artikel. Här ser vi Ulf Haase stolt föra vår flagga inför huvudläktaren. En skön och mäktig bild som får mig, Janne Herrström, att känna en stolthet över insatsen våra gossar mäktade med i Frankrike! (Ulfs kommentar: Bilden är tagen i början av paradsträckan där det var förhållandevis glest med åskådare. Längre fram var det fullsatt ända upp till taket på läktaren och trycket var enormt.  Mäktig känsla.)

laget-pa-pallen.jpg
Kolla vilken vacker syn!! Minnena från Vértex 24 i vintras kommer åter i ljuset när man ser dessa sköna herrar på pallen som ett sammansvetsat lag. Åter igen tar sig Stockholm Speedskaters upp prispallen. Den här gången i Le Mans Inline 2008 – en stafettävling över 24 timmar i sträck för lag. Vi anmälde ett lag i veteranklassen och där bjöd vi upp till dans ordentligt vilket slutade med en sköööön 3:e plats!! Totalt kom vi på 15:e plats av 638 lag (varav ca 70 var soloåkare)! Dessutom åkte vårat lag 7 varv fler än vinnarnan förra året. Säg, är inte det en makalös bedrift!? Foto: Jon Jogensjös mobilkamera.

HÄR ÄR BRONSGÄNGET FRÅN STOCKHOLM SPEEDSKATERS I LE MANS 24H ROLLERS!
STORT, STORT GRATTIS TILL BRONSET Ö–NSKAR HELA STOCKHOLM SPEEDSKATERS! VILKEN STOR FRAMGÅNG FÖ–R KLUBBEN!!

Läs om Stockholm Speedskaters spännande resa genom de 24 timmar de åkte i Le Mans 24H Rollers här!

nytt-huvud.jpg

ulf-och-marten.jpg
Ulf Haase till vänster och Mårten Ajne pausar i depån. Det är kvavt påstår Mårten… (foto: Jon Jogensjö med mobilkamera)

Lördag 28 juni
15:45
Om 15 minuter går starten. Vi har fått en rapport av Mårten Ajne och Jon Jogensjö från Le Mans-banan. Allt är kaotiskt. Ö–ver 560 lagledare och ca 70 soloåkare ska hämta nummerlappar, information och i någon mån försöka förstå hur det här går till. Ulf Haase fick vänta i en och en halv timme för att få lagets nummerlappar. Till slut lyckades vårt lag samla ihop allt och bege sig till sin depå. Ulf Haase fick bli den som körde seedningssprinten. Man startar i grupper om 10 man i taget och kör sedan en sträcka av 300 meter. Ulf vann sitt heat. Vad det innebar för lagets startposition vet vi inte ännu. Alla mår bra och Jon sa att det är världens drag på banan med parader, upptåg och hur mycket folk som helst, där vissa lag är utklädda och kör med fitnessInlines blandat med sådana lag som är här för att göra upp om segern. Det här är första gången Sverige ställer upp med ett lag i Le Mans 24-timmars och i depån finns också ett finskt lag. Vädret är bra och alla i laget har skickat en grupphälsning hem till Stockholms Speedskaters medlemmar om att vi ska hålla tummarna. Klart vi gör, go, go, go!!! Jon Jogensjö har skickat två MPG4-filmer som vi ska försöka skapa länkar till er lite senare. 3 minuter kvar till start…

16:24
Information om hur det går på banan har ännu inte kommit till oss men vi fick just veta att Johan Cerne blev den som startarde för Stockholm Speedskaters och enligt reglerna så måste den som startar för sitt lag avverka två varv innan han växlar över till nästa åkare, sedan kan man växla hur man vill. Vårt lag har bestämt att de ska dela upp sig i grupper om två åkare i varje. Varje grupp kör 4 varv (man växlar vid varje varvning) och sedan byter man till nästa grupp. Framåt natten delar de upp sig i grupper om tre eller fyra man. Jon Jogensjö skickade två MPG4-filmer var av en nu ligger på Youtube
Kolla här!, film nr 1 (Johan C)

17:15
Mårten Ajne rapporterar följande. – nu har vi kört 10 varv efter en timme och en kvart. Vi lyckades hålla 8 varv per timme men det tror vi inte håller framöver. Vi har finnarna strax bakom oss men tyvärr så har det inte kommit upp någon resultatlista på stora resultattavlan ännu, så vi vet inte var vi ligger i fältet. Det går dock oerhört fort! Johan Cerne körde sitt första varv på 7:30 minuter, Ulf Haase och Jon Jogensjö likaså. Håkan Landin och Patrik Permats har kört på 7:50 min och nu är Måns Diedrichs ute på sitt första varv. Jag och Erik Rosengren kliver på strax. Vädret är varmt, kvavt och molnigt. Asfalten är mycket bra och vi kör medsols. Det är tydligen många högerkurvor…

Här har ni ytterligare en film från Jon Jogensjö som togs innan start: Klicka här!, film nr 2 (Jon J)

19:30
Sven Rudberg meddelade just att man ligger 4:a, bara några sekunder efter Finlands enda lag i tävlingen! De snittar 8 varv i timmen ungefär och har sammanlagt åkt 26 varv nu. Jon Jogensjö har skickat mängder med filmer som vi kommer lägga ut runt 23-tiden ikväll.
Go, go, go Stockholm Speedskaters!!!!

depan2.jpg
Bild från Le Mans 24-timmars på Inlines. Fullt med folk i depån. Det börjar skymma… (foto: Måns Diedrichs)

depan.jpg
Ytterligare en bild från depån tagen av Måns Diedrichs mobilkamera…

21:00
Mårten Ajne rapporterar att man ligger fortfarande 4:a med 40 varv avverkade. Molnfri himmerl och kvällen är vansinnigt vacker…

21.30
Sanslöst! Erik Rosengren meddelar att både Stockholm Speedskaters och Finlands lag har segat sig förbi 2:an i loppet och därmed ligger vi 3:a!!! JAAAAAAAAAAA!!!
Finnarna ligger någon minut före oss och det är vansinnigt spännande! Ettan ligger långt före och är nog inget att göra åt.

21:45
Sven Rudberg meddelar att man fortfarande håller 3:e-platsen och att det tidigare blåst rejält men nu är det lungt och stilla, – det är häftigt att bara vara här, meddelar Sven..

22:00
Ulf Haase berättar just att vi fortfarande ligger en minut efter finnarna som kört 45 varv vilket våra gossar också gjort. Leder gör SP Ingeniere på 48 varv. Vilket land de kommer från är ännu så länge okänt. 4:an och 5:an ligger just nu på 44 varv.

Här finns några intervjuer av våra lagmedlemmar gjorda via Jon Jogensjös mobiltelefon. Filmerna håller inte särskild hög kvalitet men vaddå…:

Film nr 3 (Måns D)

Film nr 4 (Ulf H)

Film nr 5 (Johan C)

Film nr 6 (Mårten A & Håkan L)

Film nr 7 (Erik R)

Film nr 8 (Måns D)

Film nr 9 (Ulf H)

Söndag 29 juni
07:00
Erik Rosengren berättar rakt in i kameran att det luktar pallplats!!!! Våra gössar håller varvtider under 8 minuter hela tiden. Ibland slår några till med varv runt 7:30 min. Ännu så länger mår alla bra och kört hårt. Hör Eriks egna ord här (Film 10)!

Här är några rullar till tagna nu på morgonen. Bland annat från hur det ser ut runt depån för vårat lag:

Film nr 11 (Erik R)

Film nr 12 (Depå + Jonas O)

jon-gjorde-en-vurpa.jpg
Jon Jogensjö passade på att raka benen i en kurva i hög hastighet, aj, aj, aj, men är man gjord av stål, som vi alla i Stockholm Speedskaters är, så liksom är det något vi umgås med utan att höja särskilt på ögonbrynen… Go Jon Go! (foto: Ja, Jon Jogensjö själv)

12:00
Måns Diedrichs rapporterade att man är akterseglad av finnarna så 2:a-platsen är inte längre inom räckhåll. Nu satsar våra starka gossar på att hålla 3:e-platsen och att kliva upp i placeringarna totalt i hela tävlingen. Elitklassen kör så det ryker och de blåser förbi alla i närmare 40-45 kilometer i timmen. – Det går så ruggigt fort så man tror inte det är sant, meddelar Måns. – De har sådan teknik och sådan längd på skären så att man blir rent avundsjuk, fortsätter Måns. Stockholm Speedskaters ligger 3:a i sin klass och på 16:e plats totalt. Nu siktar de in sig på 15:e-platsen. Det vore en mycket fin placering bland de långt över 600 anmälda lag (och ca 70 soloåkare) som är ute och kör på banan just nu.
Just nu är det Patrik Permats som har bäst flyt med varvtiderna och ligger på runt 7:30 minuter. Jon Jogensjö har aldrig varit över 8 minuter varvet och ligger någon sekund efter Patrik per varv i tid. Jon la sig just ner på asfalten platt och bara somnade in. Han brukar göra så när han är i Kenya låter han meddela. Han skrapsår känns mest som ett myggbett säger han vidare. Erik Rosengren har inte mått bra under natten och har brutit tävlingen. Han coachar nu alla med varvtider och annan information. Bästa varvtiden har Ulf Haase som klämde till med ett varv på 7:15 minuter.

Helt otroligt!! Kör nu grabbar, medaljerna hägrar!!!!

mans-ulf-och-hakan-mekar.jpg
Mårten Ajne till vänster, Ulf Haase i mitten och Håkan Landin till höger visar upp hårt prövade Inlines som får utstå mycket i hettan på Le Mans-banan. Foto: Måns Diedrchs

ceren-vilar.jpg
Johan Cerne sitter och småfiser i depån mellan varven. Det är hårt att vara Inlinesåkare! Foto: Måns Diedrichs

viloplats-i-depan.jpg
Stockholm Speedskaters mysigt inredda lilla hörna där de kan vila och umgås med varandra. Håkan tjingade den enda sovmadrassen man har inom laget. Foto: Måns Diedrichs

Just nu är vädret varmt, molnigt och vindstilla säger Måns.

patrik-sven-marten.jpg
Patrik i röd hjälm, Sven i mitten och Mårten längst fram poserar glatt framför Jons mobiltelefon. De ser inte särskilt trötta ut…. Foto: Jon Jogensjö

13:30
Vi har inte hört så värst mycket från gänget där nere den senaste tiden men den här filmen kom från Jon nyss (Film nr 13) där en överlycklig Mårten Ajne lyckades pressa ner sin personliga varvtid till 7:59 min.

Två och en halv timme kvar…KÖ–Ö–Ö–Ö–Ö–Ö–R!!!!

14:00
Ett härligt meddelande kom just – bronsplatsen är bärgad med all säkerhet…hrm….JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!
HÄRLIGT JOBBAR GRABBAR!!!! Se nu till att stå på hjulen hela vägen in i mål och gör inga onödiga konster där ute på banan – medaljerna ska med hem nämligen!!
Nu är målet att förbättra sin totalplacering (från plats 16 till 15 är målet men det är en bit fram till den placeringen) och man kör som bara f-n just nu. Go, go ,go!! Vi möter mangrant upp er på Arlanda, sedan blir det kortege till Sergelstorg för att motta folkets jubel! 😉

Här hör ni Ulfs egna ord om jakten på en bättre totalplacering – Film nr 14

15.30
Den spännande upplösningen är nära i antågande. De har cirka 4 varv kvar att köra och nu är hela laget på fötterna, eller på hjulen kanske är ett bättre ordval, och följer loppet meter för meter. En toppning sker med all säkerhet och vi får strax veta hur vi ligger till och vilka som är utvalda att köra de sista varven.

15:35
Mårten rapporterade just att man fortfarande ligger på 16:e plats totalt och att man nu avverkat 178 varv. Vi kommer alltså att köra över 180 varv innan denna tävling är slut.

cernes-ssita-vila.jpg
Patrik Permats sista vila inför slutstriden. Jakten har börjat!!!! (observera att Patrik ligger och snusar vid trappan där folk fick kliva över hans kroppsdelar för att komma till och från) Foto: Jon Jogensjö

15:40
Jon Bergström kör sista varvet, så långt är nu klart säger Mårten. Hur nära de är plats 15 visste han inte. Vi återkommer strax innan målgång med mer info…

16:00 och PANG, där gick tiden ut och alla kör nu i mål!
JAAAAAAAAAAAAAAAAAAA, bronset är bärgat i veteranklassen. Nu väntar vi bara på information om hur gänget kom totalt i tävlingen. Stort, stort grattis grabbar till bronset, det är ju helt fantastiskt!!! Upp med champagnen nu och fira rejält!!

16:03
Jon gick i mål på det sista varvet klockan 16:03 och då hade laget avverkat 182 varv (182 x 4180m = 760,76 km). Jon fick köra tre varv på raken, vilket inte var meningen men nu blev det så. Mårten säger att det är fullständigt kaos på åskådarplatserna vid målgången eftersom över 6000 deltagare nu pressar sig fram mot mållinjen för att heja fram de som nu fortfarnde kämpar på sitt sista varv. Rockmusiken dånar ur högtalarna och man vet inte vad som händer just nu. Tyvärr vet ingen i laget heller om de lyckades knipa 15:e-platsen eller om de blev 16:e plats totalt. Vi återkommer om det. (30/6. Jo, vi knep 15:e-platsen till slut. Hurra!)

Vi återkommer med mer info, bilder och filmer.

Alla lag var – oavsett placering – seggerrusiga efter målgång och här firas det rejält! 😉 Film nr 15

..och här fortsätter firandet rejält… Film nr 16

vinnande-laget.jpg
Bild på Stockholm Speedskaters bronslag i Le Mans 24 Inlines. En klassisk bild redan och en fantastiskt insats av dessa 10 starka gossar från storstaden!
Från vänster, övre raden: Håkan Landin, Patrik Permats, Johan Cerne, Sven Rudberg, Jonas Olofsson och Måns Diedrichs.
Från vänster, nedre raden: Mårten Ajne, Ulf Haase (Le team capitaine), Erik Rosengren och Jon Jogensjö:
Bild tagen med Jons Mobilkamera

segerskal.jpg
Salut! Den segerskålan är ni väl värda grabbar!! En reflektion…nu har ni haft samma kläder på er i över 30 timmar…eh…hur tänkte ni nu när denna bild togs 3 timmar efter målgång. Ser inte så värst många damer runt er dessutom…. 😉 Foto: Jon Jogensjö

///en liten skål för denna artikels redaktör blev det också. Man bockar och bugar för jag kände mig delaktig i vartenda varv kan jag meddela 🙂 Här film nr 17 

Se Jon Jogensjös 9 min videofilm från Le Mans

Jon har klippt ihop en liten video som visar vår väg från flygplatsen i Paris till prispallen i Le Mans.
Här är Jons video 

Le Mans 24h 2008. Foto: Okänd med Ulf Haases kamera.
Tävlingen är över, vi är trötta men glada. Foto: Okänd med Ulf Haases kamera.

Le Mans 24h 2008. Foto: Okänd med Ulf Haases kamera.
Prisutdelning i veteranklassen. Foto: Okänd med Ulf Haases kamera.
1) SP Ingeniere (Frankrike), 195 varv
2) Nordic ID Team (Finland), de åkte 187 varv men fick ett varv avdraget som onödigt hårt straff för mindre förseelse så i resultatlistan står det 186 varv
3) Sthlm Speed, 182 varv 

Le Mans 08. Foto: Okänd med Ulf Haases kamera.
Triumfens ögonblick. Foto: Okänd med Ulf Haases kamera. 

Le Mans 24h 2008. Foto: Okänd med Ulf Haases kamera.
Prisutdelning i veteranklassen. Foto: Okänd med Ulf Haases kamera.

Foto: Ulf Haase.
Foto: Ulf Haase.

Le Manspokal 2008 med gravyr. Foto: Ulf Haase
Foto: Ulf Haase.