Två deltagare från Sthlm Speed i Finland Ice Marathon

Vértex var inte den enda tävlingen under den gångna helgen, i Koupio genomfördes Finland Ice Marathon och även där var klubben representerad.

Läs Donald Drielsmas berättelse.

“Jorma Ryynänen och undertecknad deltog 23 februari i Kuopio i den 25:e upplagan av Finland Ice Marathon som hölls på en 12½ km lång plogad bana på sjön Kallavesi.

Distanserna var 5, 10 resp. 20 mil. Eftersom vi ansåg oss till åren komna nöjde vi oss denna gång – vi har varit med där sedan åttiotalet – med 10-mila loppet.

Huvuddistansen på 20 mil ingick i den sk Essent Grand Prix  och dominerades helt av samma kategori nederländska skridskoåkare som för en vecka sedan åkte 15 mil på Runn och de tog nu hand om de första 19 plceringarna. Vinnartiden blev 6t 6min, vilket var sämre än beräknat pga den kraftiga vinden.

På 10-milen var vinnartiden på herrsidan 3t 23min, men anmärkningsvärt var att segraren i damklassen, nederländska DaniÖ«lle Bekkering, var några sekunder snabbare än bästa herre. En prestation, även om hon råkar vara nederländsk mästarinna på långsdistans.

Jorma blev totalt 3:a och kom på andra platsen i de finska mästerskapen på 100 km medan undertecknad behövde 4t 20 min och fick nöja sig med en 10:e placering på samma distans. Behållningen var dock att han fick bevis på att hans varvtider ännu ett tag kan tas med tidtagarur i stället för med almanacka.

Förhoppningsvis kolliderar inte nästa års upplaga av Vértex med Finland Ice Marathon, så att denna välorganiserade tävling kan locka en del fartlystna Stockholm Speedskaters, som då inte behöver bekymra sig över farthållningen.

/DD.”

Tack Donald för bidraget till hemsidan och grattis till prestationen.