Johan Håmås vann Ornäsrännet

 Ornäsrännet 2008-02-10. Foton: Rudi Eichler.

Foton: Rudi Eichler.  På den högra bilden ses Johan Håmås överst på prispallen.  

Ornäsrännet avgjordes idag på en is som bitvis gjorde att en del ångrade att de tog hastighetsskridskor istället för långfärdsskridskor.

Rudi Eichler tillhörde dem som till slut valde långfärdsskridskor, läs hans berättelse.

Här är resultaten för deltagarna från Stockholm Speedskaters:

1) Johan Håmås 1:27:54
5) Måns Diedrichs 1:33:09
6) Patrik Permats 1:33:13
9) Rickard Holmberg 1:36:26
10) Lars Henriksson 1:36:41
11) Rudi Eichler 1:36:57
12) Martin Irestedt 1:40:57
14) Sven Rudberg 1:41:42
15) Björn Larsson 1:44:07

Totalt 80 åkare i mål i herrklassen.

Grattis Johan och ni andra!

Rudi Eichler sammanfattar sina intryck av dagen:

“Jag hade inte bestämt mig för vilka skridskor jag skulle ta så jag åkte hemifrån kl 6 för att kunna välja i lugn och ro.

Jag var en av de första på plats och började med att prova långfärdsskridskorna. De går fint på dåliga isar, mina
gamla “bullit”. När jag provade mina för säsongen nya hastighetsrör blev jag ändå förvånad över att de gick såpass bra, men kände på en gång att jag hade ont i fötterna och att det skulle bli jobbigt om jag tog dem. Jag provade dem en gång till lite senare och bestämde mig för att göra som Rickard, dvs ta långfärdsskridkorna.
 
Jag hade haft lite problem med magen i ett par dagar så jag förväntade mig att jag inte skulle orka så bra. För två dagar sedan visste jag inte ens om jag skulle kunna åka. Innan start kände jag mig rätt bra i magen igen, efter att ha ätit gröt med proviva nypon i 2 dagar och ätit lite magvänlig mat i övrigt.
 
Strax innan starten bytte jag till långfärdsgrillorna och hade inte mer är 8 minuter på mig innan start. Tvekade fortfarande.
 
Jag tyckte det gick bra i början och de första 10 minuterna körde vi ca: 31 km/h i snitt. Sedan hamnade tempot runt 29 km/h, tror efter att vi släppt täten, men jag kände mig rätt stark och hängde på och drog nog lite för hårt för mig ibland. Efter första varvningen, vid 46 min, kom jag och Sven efter, Martin hade ramlat och blivit efter tidigare tror jag. Jag fick ge allt för att komma ifatt och då nådde jag min hösta puls på loppet. 176 bpm, vilket nog är runt 97% av min maxpuls. Efter 27 km och 57 min föll jag också och fick jobba mig ifatt igen. Som tur var gick det inte så fort då, annars hade jag aldrig orkat göra det.
 
Banan var av fram och tillbaka typ 2 ggr så man mötte de som låg före strax innan man vände. Man mötte även annat folk och det var nära kollision minst en gång. Det åkbara spåret var rätt smalt, isen var knölig och full av skärvor på många ställen pga av brusten överis, ett par större knölar och djupare vattenpölar fanns också.
 
En bit in på 2:a varvet orkade jag inte hänga på Måns, Patrik och Johan Henriksson (Siljan Skate) längre. Det var Rickard jag och Lars som åkte sista biten. Jag märkte tydligt att Rickard var stark och när det var ca 2 km kvar drog han iväg och Lars ökade tempot lite. Jag orkade bara mala på som förut och förlorade på den sträckan ca 30 sek till Rickard.
 
Hade jag åkt fortare med lite bättre glid fast med mera trubbnosiga/krävande skridskor?
Jag tror inte det, med det hade varit mycket intressant att veta.
 
Mitt mål för dagen var att inte komma sist av deltagarna från Speedskaters. Säsongen har varit usel för mig och det var första gången på sjöis. Efter varje gång jag varit på Ö–IP har jag fått slipa grillorna vilket gjort det hela tråkigt. Jag trodde att jag kanske skulle kunna slå Martin och Rickard t ex, men inte Sven. Så summa summarum så är jag ganska nöjd även om det hade varit kul att vara bland de 10 bästa.
 
Tittar man på resultatet så borde det bli svårt att ta bucklan ifrån oss på Vértex i år också 🙂
 
/Rudi”

Ornäsrännet 2008-02-10. Foto: Rudi Eichler. 

Foto: Rudi Eichler.

Ornäsrännet 2008-02-10. Foto: Rudi Eichler. 

Foto: Rudi Eichler.

Ornäsrännet 2008-02-10. Foto: Rudi Eichler. 

Foto: Rudi Eichler.