Carl von Essen körde höghöjdsträning i Colombia! Här är hans artikel…

calle-irma-edgar3.jpg

För några veckor sedan var jag i Colombia å jobbets vägnar. Eftersom Colombia har alstrat några av världens bästa inlinesåkare, var man ju nyfiken på landet ur inlinessynpunkt, och naturligtvis hade jag mig mina griller.

Via webben kan man ganska snabbt få en inblick i sportens storlek. Enbart i huvudstan BogotÖ¡ finns det 15 klubbar för speedskating. Jag märkte också när jag pratade med mina jobbkontakter i Colombia att speedskating hade gott anseende, man var stolt över sina ”patinadores” och det var något som man pratade om bland allmänheten (vilket väl knappast är fallet i Sverige…).

Jag googlade upp en av de större klubbarna, ”Club Deportivo Royal Skate”, och stämde träff med deras ordförande, Irma Charry, och klubbens tränare, Edgar Charry (hennes son – en familjefirma!).

calle-irma-edgar2.jpg
Mamma Irma Charry, ordförande och Edgar Charry, tränare i Club Deportivo Royal Skate, tillsammans med en gänglig svensk. Svensken till vänster i bild.

Vi träffades en förmiddag i en av BogotÖ¡s större parker, Parque Salitre. Enbart i denna park fanns det två ”patinodromos” dvs tävlingsbanor med doserade kurvor. Den ena var aningen sliten men den andra höll hög klass och hade läktare. Dessutom fanns det en asfalterad bana på ca 1 km avsedd för inlinesåkare, och två banor för inlineshockey, som också är mycket populärt i landet. Club Deportivo Royal Skate har ca 250 medlemmar, alltså bara något fler än Stockholms Speedskaters, dock med en lite annan åldersstruktur. 100 av medlemmarna var under 15 år…

inlineshockey-bogota2.jpg
Rullskridskohockey är också mycket populärt bland Colombias ungdomar, dock oftast med quads som här, dvs inte med inlines.

För en inlinesfreak är BogotÖ¡ raka motsatsen mot Stockholm, som ju har hyfsade möjligheter till träning på gator. BogotÖ¡ är omgivet av berg, har 6 miljoner tätpackade invånare, och en typiskt latinamerikansk trafik, dvs stinkande, brölande, vansinnesåkande. När jag frågade mina nyfunna inlinesvänner om man kunde åka på gatorna möttes jag av ett hånskratt. Det kan man fetglömma. Däremot går det bra på banorna.

Jag frågade också Irma och Edgar om man åkte skridskor på is. Då möttes jag av ett ännu större skratt. Den lilla is som finns används i drinkar.

Edgar gav mig en lektion i double-push. Han var riktigt bra som tränare och jag kan absolut rekommendera honom om någon kommer i närheten av Colombia igen (han huserar ibland också i Florida – hmmm undrar vad han egentligen gör där…). Edgar hade kört Athens to Atlanta några gånger, påstod sig ha gjort det på under 5 timmar. Misstänksam som jag är kollade jag upp det på A2As hemsida och uppgiften stämde…

patinodromo-en-bogota2.jpg
En av de många ”patinodromos” som finns i Colombia, dvs en inlinesbana.

Lektionen med Edgar påverkades dock av att BogotÖ¡ ligger på 2600 meters höjd.
Det var kanske höjden som gjorde att man körde senaste VM 2007 i grannstaden Cali och inte BogotÖ¡. Min prestationsförmåga under Edgars lektion hade naturligtvis inget att göra med min rätt usla form… skönt att kunna skylla på den höga höjden.

Som tack fick Edgar en slant plus naturligtvis ett ex av Stochholm Speedskaters tröja som han nu stolt exponerar!

Här är också två filmsnuttar:

http://www.youtube.com/watch?v=PTy6XdpGyQ0

http://www.youtube.com/watch?v=lV7hq9Mmf0s

///Carl von Essen 31 januari 2008