Nu är det snart dags att dela ut “STOCKHOLM SPEEDSKATERS STORA PRIS 2007” och här är de nominerade kandidaterna.

stora-pris.jpg

Stockholm Speedskaters upptäckte för två år sedan att det saknades ett incitament för de som på ett eller annat vis bidrar till utvecklingen av rullskridskosporten. Det är många som arbetar i bakgrunden av de som är aktiva och det är inte ofta de syns eller uppmärksammas trots att deras beslut och arbetsinsatser har avgörande betydelse för rulskridskosportens utveckling. Därför inrättade Stockholm Speedskaters ett prestigefullt pris som vi namngivit till “Stockholm Speedskaters Stora Pris”. Ett pris som även blivit ett officiellt pris inom Svenska Skridksoförbundet. 2006 års pristagare, som också var den första, blev Dennis Bengtsson för bygget av Sveriges första ovalbana.

Läs mer här om motiveringen till priset och vilka som är de nominerade kandidaterna

Motiveringen till att får priset är förljande:

”Priset delas ut till den eller de som på något sätt, stort som litet, bidrar till att hjälpa rullskridskosporten att verka och/eller utvecklas över tiden”.

“Priset kan alltså delas ut till en aktiv, en ledare, förening, organisation, kommun, företag eller en privatperson som av någon anledning gör en insats som underlättar för rullskridskosporten att bedriva sin verksamhet. Alla insatser kommer att beaktas vare sig det sker på lokal klubbnivå, på ett riksplan eller utanför våra föreningsorganisationer eller förbundsorganisation. Varje insats oavsett omfattning är något som ska uppmärksammas och visas uppskattning för. På så vis ökar vi glädjen för de som i många fall arbetar med själ och hjärta för rullskridskosporten men som inte alltid uppmärksammas tillräckligt nog”.

Priset delas ut den 13 oktober i Stockholm.

Juryn består av ett antal personer vilka finns inom föreningen Stockholm Speedskaters och personer inom Svenska Skridskoförbundet. 4 till 6 stycken personer eller organisationer kommer att nomineras och uppmärksammas. En av de nominerade vinner priset. De nominerade och vinnaren utses under vecka 40, 41 och kommer att presenteras och publiceras på Stockholm Speedskaters hemsida (www.speedskaters.se) och på Svenska Skridskoförbundets hemsida (www.skridsko.se). Även en pressrelease kommer att skickas ut till pressen i samband med prisutdelningen.

Här har ni 2007 års kandidater i slumpmässig ordning:

TIDAHOLMS SOK SISU – Tidaholmsloppet – SM
Motivering till nomineringen är att de på mycket kort tid tog på sig ansvaret att arrangera SM då Motala AIF på grund av olyckliga omständigheter sent var tvugna att ställa in sitt engagemnag som arrangör av SM. Tidaholm SOK Sisu genomförde tävlingen på oerhört kort tid med alla de ansökningar som krävs av Länsstyrelsen för att kunna få genomföra den här typen av tävlingsform. Ingen lätt uppgift men man lyckades! Detta ansvar tog man på fullt allvar och man räddade därmed ansiktet på Svensk Rullskridsko och visade på att rullskridskopsorten lever i allar högsta grad och därmed hjälpte man sporten vidare i sin strävan att utvecklas.

LARS KLINGHAGEN, ledare för rullskridskoklubben SATS Team Rollerblade i Karlstad
Lars är nominerad för sin drivkraft i Svenska Skridskoförbundets rullskridskokommittén och som grundare till breddtävlingen Nordiska Cupen. Tanken med Nordiska Cupen är att kunna erbjuda en Folk-tävling och Elit-tävling i ett och samma koncept. I år blev det bara en elittävling på grund av knappa resurser och kort om tid. Tanken är att man inom cupen ska kunna köra korta distanser så väl som långa distanser (maraton) och just den långa distansen ska kunna erbjudas från motionärer till elit. Att genomföra tävlingen på Nordisk basis är arbetsamt och vågat, men genom Lars envishet så lyckades man uppmärksamma detta och tävlingen hade deltagare från Sverige, Norge, Finland och även Estland.

ALLIANSLOPPETS LEDNING
Alliansloppet riktade sig till rullskidåkare och rullskridskoåkare. En stortävling som gick i Trollhättan under hösten och som drog närmare 400 inlinesåkare.
Ledningen för Alliansloppet anser at sporterna är närbesläktade. Man ville utveckla sin tävlingsidé och tyckte att Inlines var ett moment som låg nära till hands för rullskidåkare eftersom sporterna kompletterar varandra och många kör cross over-träning. Man vill utveckla Inlinesdelen i tävlingen till 2008 års upplaga av tävlingen för att göra denna tävlingen till störst i Sverige. Man såg i år ett behov att fylla en lucka inom rullskridskosporten där man på tävlingskalendern saknar lopp som f.d. Solskenet och Region Inline. Dessa tävlingar gillade man och de utvecklade Inlinessporten enligt deras förmenande. Därför kände för att genom sin tävling återskapa en stortävling likt dessa och för att ge en bredare motionsgrupp ett incitamnet att delta. Man har uttalat sagt och säger fortfarande att man vill öppna upp ett samarbete med RullskridskoSverige i sin strävan att dels höja statusen på sin egen tävling men också för att bidra till att sporten ökar i intresse.

PETER BACHMANN, innehavare av den enda rullskridskobutiken i Stockholm
Peter drivs av en annorlunda drivkraft än vad som kanske är gängse inom affärslivet. Han älskar rullskridskosporten och ville med sin butik skapa möjlighet för alla att kunna köpa rullskridskor till motiverade priser. Med sin butik har han gett hela Stockholm med omnejd möjligheten att få tillgång till det vi kallar för Speed Inlines-produkter och därmed bidragit till att utveckla sporten i sin helhet. Genom Peter har många medlemmar i Stockholm Speedskaters fått sin första kontakt med sporten och vår klubb. Utan Peter hade klubben inte haft lika många medlemmar som de har idag, vilket är bra för utvecklingen av sporten inte bara i Stockholmsområdet utan i hela Sverige och en drivkraft för andra att hålla sitt intresse vid liv för rullskridskosporten.

Vinnare av Stockholm Speedskaters Stora Pris 2007 meddelas under vecka 40 på denna hemsida och på Svenska Skridskoförbundets hemsida.

///red.