15 tunga medaljer till STHLM SPEED vid SM/RM i Varberg 12-13 aug 2006

Vi blev till slut 10 man som deltog i SM/RM i Varberg på den nybyggda ovalbanan mitt i Varbergs centrum. 5 guld, 8 silver och 2 brons blev resultatet efter två intensiva tävlingsdagar i regn och kyla.

Men med toppluvan på, näsor som snorade och dräkter som trängde över våra mer eller mindre välformade kroppar så kan vi konstatera att vi är allt enna duktiga Inlineåkare som tar seger efter seger, medalj på medalj i alla de tävlingar vi ställer upp i. SM/RM utgjorde inget undantag kan vi meddela. Heja Stockholm Speedskaters go, go go!!!! 

SM/RM Varberg 2006 

Jukka Kivikoski, Stockholm Speedskaters, sträcker ut över mållinjen för kung och fosterland på 200 meter sprint i RM (inget ni ska testa själva där hemma utan lite övning kan vi på redaktionen meddela. Kan göra ont och rendera ett besök på sjukstugan samt ett nytt inköp av byxor efter reva i grenen). Vilken stil, vilken elegans, vilken kille!

Mer om tävlingen och resultaten nedan.

 


  

 

Det gick fort, det gick bra, det gick runt!  

(Obs! Resultaten från våra herrars insats hittar ni längst ner på sidan.
Hela resultatlistor hittar ni här: SM, Stafett-SM och RM.)

På den nyanlaggda ovalbanan i Varberg avgjordes SM och RM (Riksmästerskap) på Inlines 2006. Vi ställde upp med 10 smäckra herrar i 10 smäckra fartdräkter i samtliga herrklasser.

Några av oss testade banan under fredagen för att nöta in tekniken i de bankde kurvorna. Det var som att få ett felskär varje gång man stegade runt kurvorna. Måste sett lite löjligt ut när vi haltade runt varje kurva i jakten efter det perfekta skäret. Dennis Bengtsson, Varbergs tunge man både kroppsligt och själsligt, avslöjade vänligt vilken teknik som gällde och hur man bäst ställde in skenorna för att få ut ett riktigt bra skär i kurvorna. Hemligheten, förutom mera gröt, var att ställa ut vänsterskons skena åt vänster vid tårna och behålla skenan centrerad eller åt höger vid hälen. På så vis undvek man att slinta bakåt i varje skär, vilket vi gjorde utan den justeringen. Några av oss valde dock att inte göra några förändringar alls. Indivduellt det där kan man säga. Kurvorna sög rejält och det sägs att 20 000 meter motsvarar ett maraton på landsväg i kraft.

Man måste berömma Dennis Bengtsson för denna bana som ligger ett stenkast från centrum. En vackert byggd bana i en anläggning med läktare, sarger och dekorationer som förgyllde hela anläggningen. Bra jobbat Dennis!!

10 man var vi: Johan Håmås, Anders Lindström, Esko Ekros, Johan Magnius, Sven Rudberg, Tom Meyerson Goldschmidt, Jukka Kivikoski, Tobias Roos, Ulf Haase och Jan Herrström.

Esko förresten! Han blev medlem för en vecka sedan och hade innan SM aldrig tävlat på Inlines eller ens träffat någon av våra klubbmedlemmar. Jo, Erik Rosengren på någon restaurang sägs det dagarna innan SM. Esko drog till Powerslidebutiken och inhandlade ett par nya grickor och sedan satte han sig i bilen och körde visslandes ända ner till Varberg. Hjulen var ungefär 10 gånger större än de han var vana att rulla på, så premiären var väl lite skakig kan man säga. Dock fick han kläm på tekniken något sisådär och till slut sod han där på startlinjen en dag senare. Han skuttade runt banan i full careta och det var nog ingen som märkte att det var första gången i ett par speedskor i något de aldrig varit med om – ett Svenskt Mästerskap…

Starkt jobbat Esko, det var klart imponerande! Jo det var en sak som skiljde Esko från alla andra – han bar en hockeyhjälm på knoppen. Esko, det fanns en gång i tiden en Inlineåkare som bar en avskuren boj som hjälm och som dessutom slog några av våra duktiga åkare. Även han särskilde sig. Är det någon som vet var han tog vägen förresten?

Jag ska inte ta mig tid och beskriva hur varje lopp genomfördes. Det kan enkelt beskrivas som runt, runt och mera runt. Dock – Johan Håmås snurrade runt så pass bra att han knep 1 guld och 4 silver i klassen Herrar elit och i stafettävlingen. Johan Magnius som även han snurrade runt i Herrar elit knep 1 silver i stafetten. Tobias Roos virvlade även han runt och sopade ihop 2 guld och 2 silver i klassen Veteraner B 40-49 år och ett silver i stafetten. I samma klass cirkulerade Ulf Haase in samma valörer, 2 guld och 2 silver. Jukka Kivikoski, även han i Veteraner B, åkte in 2 brons. Vi andra som inte tog medlajer och som inte fick stå på prispallen vi gjorde så gott vi kunde och det var väl nära några gånger, så pass nära att ytterligare en och annan herre från STHLM SPEED kunde fått göra entré i prislistorna och på pall. Ja, vad fasiken, hur kul är det att komma fyra egentligen!!?? Trist position kan jag meddela! 

Tom Meyerson Goldschmidt fick nog kliva av ett varv för tidigt i ett av elimineringsloppen, misstänkt felaktigt bortdömd. Ingen skugga ska falla över den gode Rolf Wikman som tog Toms skalp den gången men nog var du före Rolf, Tom. Det tror jag nog. Vi får vända oss till högre makter senare, om 40 år så där, för att få ett svar.

Vårat lag 2 i stafetten blev eliminerade i stafettvirrvarret. Tror att domarna blandade ihop lag 3 från oss när de blåste i pipan för att eliminera vårt lag 2. Här tror jag att man tappade kollen på vem som var vem. Nåja, till domarnas försvar, som förövrigt ska ha ett stort tack för att de jobbade hårt denna helg, ska sägas att de inte hade det lätt eftersom vi alla hade samma dräkter i de tre lag vi ställde upp med. I lag tre, som vi döpte till Roll On, ingick den smått otrolige Gunder Boström från Skellefteå. Det laget deltog utom tävlan men eliminerades. I laget ingick också Tom och Esko. Måste nämna att Gunder tävlade i Herrar elit och tog en bronspeng på 500 meter. Gunder börjar närma sig de 50 och man kan säga att han gjorde sitt livs lopp. Han fick ju en riktig SM-medalj! Starkt jobbat Gunder!

Stafetten förresten! Otroligt spännande. Sju lag samtidigt på banan. När starten gick så hamnade Johan Håmås i lag nr 1 från oss, sist. Det såg lite konstigt ut. Han kom efter ledaren, Team Rollerblade, med över 40 meter. Vid växlingen blev det kaotiskt och först ut var Team Rollerblade som fick en liten lucka i och med att det blev rörigt bakom. Johan Håmås slingrade sig runt att alla åkare som lämnat över till näste lagmedlem och lyckades till slut hitta Johan Magnius som stått nedhukad en stund och nästan stannat upp när väl Johan Håmås fick tag i honom och kunde skjuta iväg honom. Nu började en jakt som var helt otroligt spännande att kolla på. Stafetten kördes över 10 000 meter, vilket innebär 50 varv på banan. Lag efter lag lyckades Håmås, Mangnius och Roos köra ifatt och förbi och till slut stod bara Varbergs RSK och Team Rollerblade framför dem. Jag hade lite svårt att koncentrera mig på våra övriga lag men de kämpade på bra lite längre ner i fältet. Annelie Markinhuhta från Varbergs RSK skrek ivrigt ikapp med mig. Hon skrek: “- Kör så att ni inte blir omkörda av Sockholm Speedskaters!” Och jag skrek ju precis tvärtom. Till slut fick Varberg ge sig och vi gled om dem och ifrån dem. Nu var det bara ett lag kvar att ta in på – Team Rollerblade. De hade precis varvat Varbergs RSK och låg lite mer än ett halvt varv före oss. Vi tog in meter för meter och till slut började Annelie Markinhuhta skrika: “- Se till att inte bli varvade av Stockholm Speedskaters!” Och jag skrek tvärtom förstås. Vi segade oss allt närmere men varven började ta slut. När det återstod två varv kvar segade vi oss förbi Varberg än en gång och nu var de varvade även av oss. Det var nu försent att åka ikapp Team Rollerblade som körde i mål ett halvt varv före oss men vi var lyckliga över silverplatsen och det faktum att vi knycklade till Varbergs RSK med en varvning på toppen på deras egen hemmabana.

Jag anser att stafetten var det roligaste momentet och den mest spännande tävlingen i detta SM/RM.

En liten trist sak bland glädjeämenena var att SM-medaljerna försvann med postiljonen på väg från Stockholm till Varberg. Vi misstänker att de gick till Wriggeling Bottoms i Norge. De ska just genomföra sitt klubbmästerskap på rullesköjter och behövde lite skrammel för att förgylla sin bankett 😉

På den extra prisutdelningen efter avslutade tävlingar, delade Dennis ut alternativa priser till vinnarna i varje klass. Mest var det turistprylar. Bland annat tröjor som det stod Varbergs Fästning 2001. Undra just om just den fästningen de året utgjorde Varbergs enda riktiga nyhet av klass eftersom den hamnade på tryck på en t-shirt. För nyheterna om Inlines-SM/RM i Varbergs Allehanda handlade mest om en viss herre från Varberg , Bernt Johansson, som endast åkte Inlines på SM/RM i klassen Herrar veteraner C 50+. I övrigt ägnade han sig åt cykling på fritiden. Det är roligt att man lyfter fram andra än de ur eliten som brukar figurera på sportsidorna i olika sporter. Nu bevakas det ju inte särskilt mycket från våran eleganta sport så man får vara glad för det lilla som ändå skrivs om oss.

Fästningar, lutande kurvor och knuffar i ledet som berörde våra två dagar i vackra Varberg hindrade oss inte från att ha roligt och dessutom få träffa alla andra som är intresserade av det som vi tycker själva är det allra roligaste att pyssla med, nämligen att åka rullskridskor och komma på fjärde plats…hrm… (tyckte precis att det åskade till precis när jag klöv mållinjen på 200 meter. Tror nog att de påverkade uret så att apparaten hoppade till en sekund extra….nja…vill nog att de skruvar isär den där saken för en kontroll. Lars Klinghagen var framme och knackade på resultatklockan såg jag och då hoppade sekunderna bakåt ett steg…det minns jag nog bestämt 😉

Nämde jag vädret? Regn, snö, hagel och drivis i massor. Inget vi kunde göra något åt men inget som hindrade oss från att sparka bakut för att ta oss framåt. Halt men inte så farligt ändå. Ytterst få druttade omkull trots vätan. Inte mer än det brukar druttas på en tävling. På söndagen regnade det inget men banan var våt ända fram till sista loppet och sedan regnade igen. Näe Varberg, om ni vill ha tillbaka oss Stockholmare så får ni allt tejpa upp solen igen på himlavalvet 😉

Grabbar, ja alltså ni som deltog i SM/RM, ett stort grattis till alla fina insatser och kul att vi var så många som knuffades och luffade runt på Varbergs 200-metersoval tillsammans i våra slimmade spandexdräkter i rött och silver på svart botten med texten STHLM SPEED!!! Nu vet alla var de riktiga Inlineåkarna bor!

Sassa brassa, medlajer i massa!!!

Inlines- och skridskolivet sägs vara en dans på rosor, men det är mycket champagne också vill jag meddela.

Vid pennan den här gången – Jan Herrström, eder glade ordförande.

😉

RESULTAT
SM/RM – VARBERG 12-13 aug 2006

Finland hade ett par representanter med. De ingick utom tävlan. Därför är deras placeringar, som var bättre än svenskarnas, inte med i SM-resultaten.

Resultat Stockholm Speedskaters

200 meter sprint individuell start
Herrar elit
(Vinnare, Daniel Friberg, Team Rollerblade, 21:16
2 Johan Håmås,21:59
12 Johan Magnius, 23:75
11 Anders Lindström, 23:89

Herrar Veteraner B 40-49 år
1 Tobias Roos, 22:97
2 Ulf Haase, 23:30
4 Jan Herrström, 24:27
5 Jukka Kivikoski, 24:44
7 Tom Meyersson Goldschmidt, 25:07
8 Esko Ekros, 25:78

500 meter sprint
Herrar elit

(Vinnare, Daniel Friberg, Team Rollerblade)
2 Johan Håmås
9 Anders Lindström

Herrar Veteraner B 40-49 år
1 Ulf Haase, 55:87
3 Jukka Kivikoski
4 Tobias Roos
5 Tom Meyersson Goldschmidt
7 Jan Herrström
8 Esko Ekros

10 000 meter poäng
Herrar elit
1 Johan Håmås, 17:58:02
9 Johan Magnius
11 Anders Lindström

5 000 meter poäng
Veteraner B 40-49 år
1 Tobias Roos 09:48:23
2 Ulf Haase
4 Jukka Kivikoski
5 Tom Meyersson Goldschmidt
8 Esko Ekros

20 000 meter eliminering
Herrar elit
(Vinnare, Daniel Friberg, Team Rollerblade, 40:15:35)
2 Johan Håmås
11 Johan Magnius
13 Anders Lindström

10 000 meter eliminering
Veteraner Herrar B 40-49 år
1 Ulf Haase, 20:09:16
2 Tobias Roos
3 Jukka Kivikoski
6 Tom Meyerson Goldschmidt
7 Jan Herrström
8 Esko Ekros

Veteraner C 50+
(Vinnare, Bernt Johansson, Varbergs RSK, 20:57:49)
2 Sven Rudberg

Stafett 10 000 meter
(Vinnare Team Rollerblade, 16:10:13))
2 Stockholm Speedskaters lag 1, 16:19:30
(Johan Håmås, Tobias Roos, Johan Magnius)