Åland Maraton 10/9 2005 – en stenhård utmaning endast lämpad för hårda Inlineåkare från Norden!

 glada.jpg

Glada och stenhårda Inlineåkare ovetande om vad som väntade i hamn – nordens tuffaste utmaning år 2005. Från vänster: Janne Herrström, Tom Meyerson Goldschmitdt, Erik Rosengren och Mats Brus från Team Rollerblade.
Foto: Björn Drakenward.

Obs! Daniel Edmans rapport finns här.

Men vi börjar med lite bilder och kommentarer kring resan och tävlingen av Janne Herrström.

Åland tillhör oss!
Om någon sa, hörrni! Ska vi dra till Åland tur o retur?, så hade jag nog harklat mig och snabbt hittat anledningar till att slippa. Åland bjuder förvisso på vacker natur och en fantastisk skärgård men i övrigt känns det som en resa bakåt i tiden. Men vaskas det Inlinetävling så åker man, oavsett om det är Mariehamn på Åland eller Hökarängen i söderort. 11 starka, snabba och snygga Inlineåkare från Stockholm Speedskaters färjade över sig till Mariehamn för att göra upp om de ädla valörerna på finsk asfalt. Asfalt som egentligen borde tillhöra svensk mark om Ålänningarna fick välja. 

ajne-landin.jpg

Mårten Ajne och Håkan Landin lägger upp taktikten och prillan. Mårten såg lite lätt sjösjuk ut under resan över.

Stockholm Speedskaters åkare på Åland var Tom Meyrson Goldsmith, Björn Drakenward, Erik Rosengren, Jan Herrström, Mårten Ajne, Håkan Landin, Daniel Edman, Jon Bergströn, Johan Cerne, Mikael Käld och Frank Troberg. Även Karolin Palmertz Cerne följde med men deltog inte på tävlingen.

På resan över fick vi med oss Mats Brus från Team Rollerblade, en pratglad herre med ett strålande humör som räddade honom från att bli kastad över bord någonstans mellan Grisslehamn och Eckerö. Något vi hade planerat för att öka våra chanser till vinst.

ganget.jpg

Håkan Landin, Daniel Edman, Björn Drakenward, Mats Brus och Mårten Ajne diskuterar hurvida man skulle ha händerna i fickorna för bekvämare upplevelse eller inte. Mårten förderog inte.

Starten för samtliga lopp var kl 18. Några av oss räknade med att hinna med 20.15-färjan hem till moderlandet och hjärtats hemvist medan de flesta tog nattfärjan hem. Något som för fem av oss skulle visa sig vara mindre lyckat för sömnens skull. Ombord på Silja Europa, en popnitad skokartong till båt som Herrström, Drakenward, Rosengren, Goldsmith och Brus valde för sin överfärd, bjöd övriga resenärer på livlig underhållning natten genom. Vi valde en sovhytt för fem och förutom att Mats Brus fritt och ogenerat tömde tarmarna på luft i den förövrigt trånga hytten, så bjöd våra finska hyttgrannar på technomusik på högsta volym under en period mitt i natten. Dessutom techno på finska!? Smockan hängde i luften men något gjorde att musiken tystnade och vi kunde återgå till sömn. Sömn förresten. Ja råkade ställa klockan en timme för tidigt och när uret ylade “godmorgon, det är dags att stiga upp”, så tog det inte lång tid förän grabbarna stod i kö till muggen för den sedvanliga blåstömningen, trötta, slitna och småtjuriga. Upptäckten att jag purrat grabbarna liiiite för tidigt gjorde nog att jag halkade ner på “villken kompis han är ändå-listan” till längst ner på “honom ska jag någon gång tackla ut i spenaten-listan”. Ja, jag säger då det – det är inte lätt att vara Inlineåkare men det är kul.
 

drakenward.jpg 

Frank Troberg i mitten, tredjepristagaren på halvmaran, omgärdad av Björn Drakenward till vänster, som tog en fin 5:e-plats och Erik Rosengren som klev in på en 15:e-plats. Rullandes bakom dessa eleganta herrar ser vi Mats Brus.

Själva loppet? Ja, vår taktik var klar – vi skulle vinna helt enkelt. Det fanns en chans, trodde vi, att åka ner Mats Brus som på förhand nog var den mest givne segraren. Det kämpades hårt i täten mellan Brus, Drakenward, Edman, Bergström, Englund och Hägglund. Brus drog till slut det längsta strået, Englund från Team Branäs kom tvåa och Daniel knep tredejplatsen framför Torbjörn Hägglund. Vi säger Grattis till Mats Brus – du var värd segern!
 

hagglund.jpg

Torbjörn Hägglund förresten…. Det här är Torbjörn Hägglund – en stark Inlineåkare från Sandviken som varit lögn i h-ete att slå för oss Stockholmare.

Minns ni i våras när Stockholm Speedskaters hade sin första träff!? Det var då vi planerade och peppade inför säsongen 2005. Vi visade målsättningen med verksamheten och vilka delmål vi skulle uppnå under säsongen. Ett av dessa delmål var att till slut ha Torbjörn Hägglund bakom oss i prislistan. Det tog oss en hel slitsam säsong för att uppnå målet och på Åland var det till slut Daniel Edman som fixade biffen. Torbjörn, nu kan du andas ut, vi kommer att sätta upp nya mål nu och du kan lungt lägga dig bakom oss för gott 😉
 

jannepallen2.jpg 

Mats Brus från Team Rollerblade försöker ivrigt skaka tass med tvåan och trean i loppet, Per Englund från Team Branäs och Janne Herrström från Stockholm Speedskaters som glatt hoppade upp på pallen för att motta Daniel Edmans pris.

Mer om loppet tänker jag inte kommentera, det gör Daniel så bra själv i sin rapport, men jag kan meddela att vi blev ganska snabbt två huvudklungor med några ströåkare i mellan grupperna. Backarna och den grova asfalten tärde hårt på våra vältränade ben och motvinden efter varje vändning gjorde inte saken bättre. På toppen av detta så var spurten förlagd i en lång sugande backe som tog musten ur många. Men vi är vikingar och vi är från Sverige och då knusslas det inte om besvärliga förhållanden och såriga knän.

jannepallen1.jpg

Frank Troberg, Lauri Paalasmaa och Jouni Hölsä ska just ta varandra i händerna och sjunga “Vilken härlig dag ahahahaaa, man blir härligt gla ahahahaaaa….osv….”

Innan ni ger i kast med Daniels rapport vill vi också gratulera Frank Troberg, vår senaste medlem, till 3:e-platsen i halvmaran. Kul för Frank och kul för klubben. Grattis!

Här hittar ni hela resultatlistan –> alandinlinemarathon2005.pdf