Aadu Männik tävlade i Estland

Aadu skickade en rapport från söndagens 7-milalopp i Estland. Han slutade 9:a i tävlingen, här är hans egen berättelse:

“Jag åkte i söndags 14/2 ett 7-milalopp i sydöstra Estland, loppet var det 3:e i deras serie.
 Den här gången var jag bättre förberedd, skippade dagen innan konsert och pub med öl. 
Åkte till Estland med båt; hade gratis kryssning. 
Även i Estland är det billigt och bekvämt att ta sig fram med linjebuss, liknade Swebuss. Kostnaden för att åka 30 mil till VÖµru var 140 EEK,
ca 90 SEK. Hotell Tamula låg vid starten, jag bokade genom Bed24.eu för 590 EEK= 370 SEK för ett rum med dubbelsäng, frukost och en halvtimmes massage. Åkte direkt från båten till Vöru för att kolla banan, var framme kl. 16.

Om loppet

Tävlingen gick på sjön Tamula i staden VÖµru.
 Vi åkte 18 varv på en ca 4 km lång bana. Banan var ca 2.5 m bred, 150 m nära start, målgången var ca 7 m bred. Jag kom iväg snabbast i starten, och åkte ensam i mitt egen tempo. Jag var efter 12 körda varv 7:a, men valde att hjälpa den enda kvinliga åkaren, som var helt slut, de sista 5 varven. Sänkte tempot och drog henne till mål, tyvärr blev jag omåkt av två killar, som jag hade åkt om på 12:e varvet. Med en 9:e plats och 1 timme bättre jämfört med Viljandi kan man vara nästan nöjd.

Raivo Laanemets (41 år) vann och tvåa var Eerik Idarand, en 20 åring som åkt mycket shorttrack, hastighetsskridsko och inlines, han var med på Nordic Cup 2007 i Stockholm. 8:an Hannu Vierikko åkte på kickbike – han har designat den och jag såg den första gången på VR 2003.

Historien bakom skridskoserien

Loppet organiserades första gången 2006; sträckan var 10 mil och 2007 var även jag med. Vi åkte på en 25 km-slinga, och skulle ha åkt 4 varv. Banan var ganska bra förberedd, men vädret slog om till plusgrader, det snöade dagen innan och man fastnade på snöfläckar.  Åkte med ett gäng holländare, jag ramlade själv som alla andra men holländarna ramlade mest. Organisatörerna släppte, direkt efter oss, alla 10 km och 25 km-åkare, som åkte med hockeygriller, konståkningskridskor mm, så när vi hade åkt första varvet var banan sönderkörd.

Senare förkortades loppet till 3 varv, dvs 75 km, och vinnarna började planera en egen skridskoserie på mindre sjöar i Estland. Syftet med 2010 års skridskoserie var att propagera för skridskoåkning, att familjer skulle kunna delta gemensamt på tävlingar och att utövare av olika idrottsgrenar skulle kunna testa skridskoåkning. Det har varit mycket att lära och för varje del av serien har organisationen blivit bättre.

Alla banor plogades med mindre traktorer ATV, och vattnades med sjövatten, så det fanns knappast en spricka, men det fanns överis på vissa ställen. 7-milaåkarna hade en egen servicepunkt, antingen efter eller innan målgången, med russin, saltade nötter och sportdryck och efter loppet bastu.

Resultatlista och detaljer om resterande lopp finns här.

Se bilder på 7-milaåkare.

En film om 3-milaåkare.

/Aadu”

Länk till berättelsen om förra loppet i serien finns här.