Aadu Männik deltog i Estländskt skridskolopp 10 jan (Uppdaterad)

Mulgi Skating Marathon, Viljandi, Estland, 2010

Läs Aadus berättelse och se hans bilder.

Här är Aadus berättelse om loppet:

“På onsdagen bestämde jag mig för att åka till Estland för att delta i skridskoloppet Mugli Skating Marathon i Viljandi och redan på torsdagsmorgonen började äventyret.

Åkte pendeltåg till Centralen med min son Martin, snackade i mobiltelefon med en bekant som ordnade boende i Viljandi och glömde väskan med mina grillor och klubbkläder på pendeltåget. Upptäckte det när jag steg på tunnelbanatåget för att åka till Ö–IP. Kung Bore var dock på min sida och väskan återvände till Centralen från Västerhaninge helt intakt. Tack vare SL:s kundtjänst och andra ärliga personer kunde jag träna på Ö–IP som planerat – men hela det kändes pirrigt i bröstkorgen.
 
På fredagkvällen tog jag båten över till Estland, restiden fördrevs bl a med karaoke i duett. 

Vid framkomsten på lördag jag tog bussen från Tallinn till Viljandi (kostnad 266 EEK t o r, ca 180 SEK) som ligger i länet Mulgi. (“Mulgid” = snål och sparsam person, en gång i tiden var invånarna rikare p g a bl a bättre jordbruksmark.)

Efter drygt 2 timmars bussfärd kom jag fram till Viljandi och teståkte sedan banan ett varv i mörkret.

Söndag morgon blev det bråttom och för att inte stressa startade jag 10 min efter alla andra. Starten för 70 km-loppt gick kl 10.00 och det var bara vi som startade då. Ett varv var 5 km så vi åkte 14 varv (det var planerat för en 10 km-runda men isen var dålig på flera håll). Hade nästan ingen åkkompis under loppet så det var bra träning och pratade under loppet även med arrangörer.

Efter kl 12.30 började 10 km- och 30 km-åkare samt åskådare att samlas och de var även ute på banan – arrangörerna var ej beredda på ett sådant tryck. Innan jag gick ut på mitt sista varv kom en åskådare på grillor i min väg – för mig med tvärstopp och läkarhjälp mot kramp som resultat. Tappade rytmen och sista varvet haltade/gled jag på något sätt mot mål och var mycket nöjd med bedriften – lite kallt var det ju också.

Efter målgång gavs service bestående av varm Maxim srortdryck, salt, svart bröd och russin. Fick än en gång massage mot kramper i benet som jag kraschlandade på (fick kramp trots att jag innan loppet ätit tillräckligt med vitaminer, mineraler och salt). 

Hemresan blev stressig. Gick i mål 14.12 – fick massage mot kramp – taxi – packa väskan i lånad lägenhet – taxi 14.25, stopp i varenda trafikljus – bussen gick 14.50 – framme i Tallinn 16.55 – båten gick 18.00.

/Aadu” 

Tack för berättelsen Aadu!  

Se Aadus bilder här.
Resultatlista finns här.