Johan Håmås berättar om sitt Vikingaränn

Vikingarännet 15 feb 2009, segraren Johan Håmås. Mobilkamerafoto: Ulf Haase. 

Vi frågade Johan om han kunde skriva en berättelse om hur det gick till där framme och vi fick omgående svar. 
Exklusivt för speedskaters.se:s läsare!  

Johan skriver:

“Iskvaliten var bra de 5 första kilometrarna, sedan följde ungefär 2 mil med lite skrovligare is. Tempot var jämnt och ganska bra tycker jag i början. Jag kände att jag behövde en lugnare inledning på loppet i år eftersom min träning inför loppet har varit lite sämre än föregående år.

Efter 30 minuter när farten höjdes kändes det fortsatt bra. Vi var ungefär 10 pers i klungan tror jag efter det att Peter Resar höjt farten några gånger. Jag kände mig relativt bra i kroppen i detta skede av loppet.

När vi närmade oss Eriksund efter nästan 40 km åkning kändes det fortsatt bra i kroppen och jag kände att det var viktigt att få till ett bra skobyte där. Det strulade lite vid bytet och jag sprang iväg som 4-5:a kanske 20 sekunder efter de två första som sprang i pjäxor.

Väl ute på löpsträckan kände jag mig ganska tung i benen och konditionen kändes inte på topp direkt. Väl uppe på vägen (på löpsträckan) blev jag ifrånsprungen av multisportarna från Vértex så det bara sa svosh! Snabbast sprang Anders Burman. Jag kände dock att det inte var någon fara än så länge eftersom jag sprang ihop med Peter Resar. Han och jag skulle kunna hjälpas åt för att komma ifatt.

Väl nere på isen igen kom Peter iväg lite före mig och jag och Sonny Peterson körde ihop ett tag. Vi kom till slut ifatt Peter och sedan även Anders Burman som var snabbast vid det första bytet.

Under vägen ner mot Roparudden höjde Peter farten ett antal gånger och det kändes fortsatt bra i kroppen. Dock kände jag att jag inte kunda hjälpa Peter med en högre farthållning eftersom musklerna då skulle ta slut innan vi kom till mål.

Vi skobytet i Roparudden kom Peter iväg väldigt bra och fick där en lucka på 20-30 sekunder. Jag körde iväg och jagade allt jag kunde men märkte ganska snart att jag inte tog in något, benen värkte och jag kände mig ganska slut faktiskt. Vértex-killarna gjorde ett lite sämre byte och de kom en bit efter. Jag tänkte ändå att jag skulle försöka ta in några sekunder på Peter, innan vi kom ner till Kungsängen för att där göra ett försök att ta in några sekunder på själva skobytet. Väl där gick det precis som jag hade tänkt mig, jag kom ut precis i rygg på Peter på isen efter den korta löpsträckan i Kungsängen. Nu tänkte jag att det fanns en bra chans till vinst trots allt. Det handlade om att komma in i ett bra jämnt tempo, passa på att dricka ganska mycket och försöka vila mig så mycket som möjligt när det var Peter som drog. Vi turades om att dra fram till det var 2 km kvar. Då bestämde jag mig att det fick vara nog och jag börajde ladda för spurten. Jag låg bakom Peter tills det var 500 meter kvar. Då gasade jag på så mycket jag orkade men märkte att Peter lång precis bakom. Jag kämpade allt jag hade och när det var ca 50 meter kvar så gav Peter upp och jag gick i mål som segrare!

Sammanfattningsvis var det ett roligt Vikingaränn och ett mycket jobbigt för min del. Fin is och bra vind i ryggen sista milen. Jag har ont i hela kroppen, men det var det värt!

Jag måste också passa på att tacka min sambo, Anna, och min Pappa, Stefan, som var med och servade med skor och vätska under loppet!” 

——-

 /Tack Johan för din skildring!

Vikingarännet 15 feb 2009, Segrare Johan Håmås. Mobilkamerafoto: Ulf Haase.
Johan Håmås överst på prispallen. Mobilkamerafoto: Ulf Haase.