Hur mår ditt slipbryne egentligen?

Meckarkväll 2008-11-13. Foto: Ulf Haase.
Arkivfoto: Ulf Haase. 

Detta skötselråd är upplagd på Members area men läggs ut även här för de medlemmar som inte är så frekventa på våra medlemssidor eller för dig som strax ska bli medlem 🙂

Förra säsongens gästtränare Maaike från Holland såg rött när hon en gång fick låna mitt bryne och slipställ. Brynet var minst sagt vågigt och igensmutsat. Slipar du inte ditt bryne fick jag som motfråga och hade ingen aaaning om vad hon pratade om då. Man ska ju slipa skridskor för tusan!

Jo serru! Nu vet jag och några med mig bättre men garanterat inte alla därav detta tips. Kiselkarbid slippulver är inhandlat. Därtill behövs en glasskiva, i mitt fall min pensionerade badrumsvåg med perfekt storlek och robustness. Med en struken matsked slippulver på glasskivan så är det bara att göra cirkelrörelser med ditt bryne tills det blir platt igen och dessutom rent från gammal smuts. På brynets färgskiftningar syns det rätt väl när ditt bryne blivit rekonditionerat och platt (EN färg). Glöm inte båda sidorna. Är ditt bryne i riktigt dåligt skick kan du få byta ut slippulvret halvvägs. Prova dig fram.
Jag fräschar upp mitt bryne efter var och varannan skenslipning.

Med ett fräscht bryne slipar man sina skridskor på 10 min och inte 30 min som förr och resultatet blir dessutom långt mycket bättre. Funkar alldeles utmärkt att slipa skenorna med torrt bryne utan både olja och vatten.

Kiselkarbid pulvret finns hos bl a Skridskospecialisten och en burk på ca 200-250 gram kostar 100 SEK. Tror även Powerslidebutiken kan ta hem på förfrågan. För det får du ett “nytt” bryne minst 20 ggr.

Slipa på brynet, skenorna och tekniken så syns vi!

Patrik Permats