Rullskridskon på väg in i OS?

svd-om-os3.jpg

Svenska Dagbladet bevakar kampen som förs om vilka nya idrotter som ska ta plats i framtidens OS. I oktober nästa år ska IOK:s programkommitté lägga sitt förslag. En av sporterna är givetvis Inlines, eller rullskridsko som det heter i Sverige. Inlines har varit på OS-tapeten tidigare men fått avslag på grund av avsaknaden av gemensamma regler världen över och på grund av problematiken kring sprintloppen som avgörs på ovalbana. Här fungerar inte regelverket särskilt bra eftersom förseelser inte beivras av de internationella domarna särkilt bra och att varningar saknar betydelse helt och hållet. 3 till 4 varningar krävs innan du bli avplockad av banan och en åkare kommer sällan upp i mer än två innan loppet är avslutat. Reglerna har alltså inte fungerat inte särkilt bra och sammantaget så kunde inte rullskridskon presentera en tillräckligt seriös sport att ingå i IOK-familjen tidigare. Nu ska dessa problem vara lösta och vi hoppas att IOK fattar beslut om att uppta rullskridskon på London-OS 2012. De diskutioner man fört med IOK är att åtminstone få med ett maratonlopp på OS-programmet. På martonsidan har vi ett antal åkare på herrsidan i Sverige med Johan Håmås och Staffan Bergvall från Stockholm Speedskater och Johan Olsson och Daniel Friberg från SATS Team Rollerblade. På damsidan är det för tillfället bara Helena Gustavsson från Skellefteå AIK som håller världklass. Vi får väl hoppas att några av de duktiga junior som finns i Sverige kan bli framtida OS-kanditater. Några av dem satsar ju numera mer på hastighetsskridskon än på Inlines. Kanske kan ett OS-inträde för Inlinessporten sporra dem att satsa på Inlines istället (går bra att köra både och i och för sig). Vi får väl hålla tummarna för att vi först och främst får vara med 2012!

svd-om-os.jpg
Hoppsan! En viss klubbmedlem i Stockholm Speedskaters blev intervjuad av landets andra tidning i morgonpressordningen….

Här kan du läsa en del om detta i SvD!

///red.