Rapport från elitklassen i Varberg av Johan Håmås.

hamas-friberg.jpg
Johan Håmås (höger), Stockholm Speedskaters, vinner med ett hjuls marginal före Daniel Friberg, SATS Team Rollerblade, i 500 meter sprint i Nordiska Cupen i Varberg.

Här kommer en rapport från elitklassen i Varberg, skriven av Johan Håmås…

Solen sken i Varberg på lördag morgon och det såg ut att bli en fin dag med inlines på fötterna, men också mycket jobbig!

Vi började med att köra 500 meter heatlopp. Loppet bestod i 3 st. semifinalheat där 2 åkare från varje heat gick vidare. Jag tog mig ganska lätt vidare och vann mitt semifinalheat före en finsk åkare. I finalen fick jag möta de senaste två årens sprintmästare på SM, Daniel Friberg från Motala, samt några av Finlands och Norges bästa åkare på distansen. Jag fick en ganska bra start i finalen och kom ut som 3:e man. Inför sista varvet på 200metersbanan fick jag en bra position tätt i rygg på Daniel Friberg. I utgången på sista kurvan gick jag upp jämsides med Daniel och passerade honom precis före mållinjen med ett hjuls marginal. Detta var ett av mina bästa 500-meters lopp någonsin och jag var otroligt nöjd med att vinna!

På finalen på 1000 meter fick jag en dålig start och kom ut som näst sist efter starten (9:e plats). Jag passerade dock en del åkare inför de två sista varven och låg då femma. I sista kurvan hakade Daniel Friberg ihop med den finske åkaren Kimmo Illmavirta och tappade lite fart. Jag kunde smita förbi dem och komma 3:a i loppet. Vann gjorde Joel Eriksson från IFK Göteborg. 2:a kom en duktig italiensk åkare som är bosatt i Norge.

johan-h-i-kurvan.jpg
Johan Håmås i ledningen av 20 000-metersloppet.

Det långa loppet, 20km poäng/utslagningslopp, var upplagt så att var 5:e varv fick den första åkaren ett poäng när han passerade mållinjen. Samtidigt fick den åkaren som låg sist i klungan gå av loppet, tills det bara var 6 åkare kvar i loppet. Det handlade alltså om att hela tiden under loppet försöka ta så många poäng som möjligt och samtidigt se till att man inte låg sist inför ett poäng/utslagninsvarv.

I början av detta lopp lyckades jag inte några poäng, men jag höll mig hela tiden lång fram i klungan. Inför de avslutande 8km av loppet höjde jag tempot och många åkare fick släppa. Då ledde Joel Eriksson loppet som hade fått en lucka på ett halvt varv. Daniel Friberg höjde dock tempot i loppet och vi kom efter några varv ifatt Joel. Då var det bara Jag och Johan Olsson som orkade fortsätta att hålla ett högt tempo. Jag tog många av de avslutande poängen i loppet och lyckades vara först över mållinjen också.

Ställningen i elitklassen i Nordiska cupen efter första deltävlingen i Varberg.

1:a Johan Håmås, Stockholm Speedskaters.
2:a Joel Eriksson IFK Göteborg.
3:a Daniel Friberg, Motala.

Härnäst blir det Stockholm den 6:e juni.

/Johan Håmås