Estland Ice Marathon 3 mars 2007

En traktor gick genom isen, 62 % av detagarna bröt och under pågående tävling kortades loppet från 100  km till 75 km.

Tävlingen hölls på Peipussjön som ligger mellan Estland och Ryssland och är Europas  fjärde största sjö (Vänern är den tredje största).

Evenemanget var mycket välorganiserat berättar Aadu Männik från Stockholm Speedskaters som var där, ordentlig mat och dryck ingick och priserna var generösa. T ex fick vinnaren fick ett halvårs fri tillgång till en bil som tillhandahölls av loppets huvudsponsor.

Olyckligtvis bildades överis under natten och efter att en traktor (som visserligen körde utanför banan)  hade gått genom isen vågade man inte ge sig ut med den från Finland inlånade “isfräsen” som hade kunnat ställa banan i skick.

Loppet startade som ett 100 km-lopp (4 varv x 25 km) men arrangörerna insåg att den bedrövliga isen gjorde att loppet inte skulle avslutas i rimlig tid så under loppets gång ändrade man distansen till 75 km!

Under första varvet ramlade Aadu 6-7 gånger och han var inte ensam om det. I slutet av första varvet tappade han en skruv i klappmekanismen så han bytte skridskor vid varningen. Reservskridskorna höll drygt 10 km, sedan gav klappmekanismen upp även på dem och Aadu tvingades bryta. Det var han inte heller ensam om, av 37 startande på 100/(75) km-distansen kom 14 i mål. De som klarade sig bäst hade antingen långfärdsskridskor eller hastighetsskenor som var rejält uppslipade fram.  

Arrangemanget innehöll även ett antal kortare distanser och deltagarna i dem hade det lika jobbigt. 

Ja, se det var ett äventyr!