Martin Irestedt 5:a i Orsarännet 10 feb 2007

Fem åkare från STHLM SPEED deltog i Orsarännet.

Totalt deltog nästan 200 åkere i evenemanget som omfattade klasserna 42, 21, 10 och 5 km.

57 av dessa kom i mål i klassen “Herrar 42 km” och där delade Mats Brus och Johan Olsson från Team Rollerblade på förstaplatsen.

Här är våra åkares resultat: 

5.   Martin Irestedt 1.31:28
6.   Gunnar Ö–rneborg 1.32:33
7.   Axel Irestedt 1.34:25
9.   Patrik Permats 1.36:58
14. Björn Larsson 1.38:01

Jonas Djurback bröt.

Bra jobbat!


Nedan berättar Martin Irestedt om sina intryck från tävlingen.
Tack för bidraget Martin!  

Efter att under bilfärden diskuterat taktik, spekulerat om våra chanser, och försökt psyka varandra, var det två rätt spända och nervösa bröder som anlände till Ornäs en dryg timme innan start.

En bidragande orsak till anspänningen var att vi aldrig provat våra klappskridskor på naturis. Brorsan Axel körde ner i en spricka och stöp redan efter ett par hundra meters uppvärmning, så en osäkerhet om vi trots allt skulle dra på oss långfärdsskridskorna infann sig. Uppenbarligen var vi inte ensamma om dessa funderingar då Patrik Permats sågs skifta skridskor ett antal gånger innan start.

Vid start (med klappskridskor på fötterna) fanns väl en viss förhoppning om att möjligen kunna kämpa om en pallplats, men med facit i hand fanns allt för många starka åkare på startlinjen. Jag försökte dock så gott jag kunde och låg med i täten i knappt 10 km, innan jag tvingades släppa Johan Olsson och Mats Brus. Åkte sedan ensam i någon km, men insåg raskt att det var lika bra att dra ner på takten och invänta andra klungan.

Strax innan klungan var ikapp upplevde jag mitt första fall, det andra kom precis när dom var ifatt. Istället för att lägga mig och vila sist i klungan befann jag mig plötsligt 75 meter bakom gruppen. Efter en rejäl kraftansträngning lyckades jag dock kom ikapp gruppen, som sedan höll ihop ytterligare någon km innan David Hjalmarsson och Anders Juhlin (loppets 3:a och 4:a) började köra hårt. Jag, Jonas Djurback och Gunnar Ö–rneborg lyckades dock haka på, men vid varvningen (21 km) hade David Hjalmarsson och Anders Juhlin trots allt fått en lucka på 75 m till oss andra. När sen Jonas valde att kliva av vid varvningen var Gunnar och jag inte tillräckligt starka för att jaga ikapp David och Anders. Gunnar var nog mer sliten än jag, så större delen av sista varvet tvingades jag dra själv (Gunnar släppte efter halva sista varvet).

Sammanfattningsvis är jag nöjd med min placering, men med ett bättre disponerat lopp, draghjälp och mindre incidenter hade tiden upp till täten kanske kunnat vara mindre (av de 6 minuter som jag var efter tappade jag uppskattningsvis 5 under sista varvet). De andra som var på plats från Sthlm Speedskaters var säkert också nöjda med sina prestationer, väder och arrangemang.

/Martin Irestedt – sub40, medelmåttig teknik, men hyfsat snabb!