Historiska varv för Stockholm Speedskaters på Ö–stermalms IP.

varvklockan.jpg

Klockan putsad för klämtning.

 

SverigeCupen på hastighetsskridsko – Ö–stermalms IP den 17 december 2005.

Några av våra absolut bästa Inlineåkare snörde på sig hastighetsskridskorna för att göra upp i lagtempoloppet på Ö–stermalms IP den 17/12-2005. Lagtempot ingår som en delgren i SverigeCupen. Vi minns ju alla slaget i Hagaström eftervintern 2005, där Ulf Haase, Björn Drakenward, Johan Magnius och Jan Herrström knep bronset på SM/RM i lagtempo på tiden 05:27-någonting. Då körde vi för Södermalms IK. Idag kör vi samtliga för Stockholm Speedskaters. Lagtempo är enligt Peter Adamsson på förbundet, det bästa som hänt skridsko på senare tid. Något vi håller med om.

 

daniel-tranar-lagtempo.jpg

Daniel Edman följt av Johan Magnius och
Björn Drakenward, värmer upp lite smått inför loppet.

De här grabbarna hade testkört några dagar innan på Ö–stermalms IP för att känna på varandra och det kändes bra enligt gossarna. Lagtempolopp går till på så vis att man sätter två lag på isen med tre man i respektive lag. Lagen startar på var sin sida om långsidorna och sedan kör man åtta varv(3200 m) på innerbanan. Tiden tas på tredje mannen i mål.

daniel-edman-igen.jpg

Daniel Edman i orange jacka samtalar med
Björn Thörnkvist från Södermalms IK.

Fyra lag ställde upp. Sandviken, Hagaström, Wega och Stockholm Speedskaters. Att köra lagtempo bygger en hel del på att laget i så stor utsträckning som möjligt är jämnåkt. I vårt fall bestämdes det att Johan Magnius drar hela vägen eftersom han utgör den starkare på is av dem tre. Problem uppstår som oftast i kurvorna där hastigheten ökar och kraften utåt tenderar att slunga iväg åkaren om man tappar kontrollen, vilket är lätt hänt om man ligger nära varndra och tvingas bromsa upp för att inte köra in i den framförvarande åkaren. Såg att Sandviken växlade tätåkare pricis i ingången inför varje kurva. Förstemannen gick långt ut mot höger och skar in stenhårt bakom de två framförvarande åkarna och hade i kraft av kurvtagningen hög fart in i ledet.

frank.jpg

Frank Troberg, medlem i STHLM SPEED,
med dotter, hejade ivrigt på vårat lag.

Just den här tävlingen var unik för Stockholm Speedskaters. Det var nämligen första gången klubben tävlade på is och vi satsade på att komma in på minst tredje plats. Lagtempo är något vi troligtvis kommer att satsa på eftersom det passar oss bra.

drakis-lagtempo.jpg

Smulan åkte på och sedan åkte Björn till start.

Vid 15.30 gick startskottet. På andra sidan ovalen stod Wega. Det såg bra ut till en början men Wega började sakta men säkert äta sig in på våra gossar. Efter ett par varv ökade avståndet till Wega och vi som stod vid sidan av trodde att nu vänder det.

kurvtagning2.jpg

Första kurvan. Johan i täten, Björn tvåa och
Daniel trea.

 

Wega såg starka ut och tryckte på lite extra och efter en stund minskade gapet och de började närma sig de våra igen. Tiderna mot Sandviken (se nedan), som till slut stod som vinnare i denna tävling, var det inget att göra åt. Däremot Hagaström, som precis innan vårat lopp fått rejält stryk av Sandviken, gick kanske att rubba. Vi höll tummarna!Wega såg starka ut och tryckte på lite extra och efter en stund minskade gapet och de började närma sig de våra igen. Tiderna mot Sandviken (se nedan), som till slut stod som vinnare i denna tävling, var det inget att göra åt. Däremot Hagaström, som precis innan vårat lopp fått rejält stryk av Sandviken, gick kanske att rubba. Vi höll tummarna!

 

 kurvtagning3.jpg

Ytterligare en kurva och nu låg man tätare ihop
än den förra kurvan.

Wega vann över Stockholm Speedskaters till slut och knep andraplatsen totalt. Stockholm Speedskaters förlorade även mot Hagaström med några sekunder. Vår tid blev till slut 05:11:40. Men Johan, Björn och Daniel var mycket nöjda med sin insats och lagtempot gav mersmak.

falk-lagtempo.jpg

Här ser vi brödern Falk från Sandviken gå i mål
som vinnare. Grattis!

Pratade med några bedömmare vid sidan om och de var imponerade över vår lags insats. Vi är trots allt Inlineåkare i första hand även om passionen för skridsko är hög. Vår åkstil påminner mycket om Inline, vilket även tekniken minner om. Vi vet att styrkan finns och konditionen kanske är en klass högre än de flesta skrdskoåkare i sammanhanget men skridsko är skridsko och här är teknik A och O för att kunna åka snabbt och ekonomiskt. Vi kommer igen och då med besked, vi lovar!!

passering3.jpg

passering.jpg

passering2.jpg

Tre passeringar och i slutet så hade man Wega,
som här går i mål, i ryggen.

Vi tackar arrangören, Stockholmsalliansen, för väl genomfört arrangemang! Vi tackar arrangören, Stockholmsalliansen, för väl genomfört arrangemang!  

Vi tackar arrangören, Stockholmsalliansen, för väl genomfört arrangemang!  martin.jpg

Martin Hjemtvedt. Eldsjäl och en glad prick.
Men vad är det som sticker fram ur fickan,
något värmade eller? :-).

 

johan-tranar-lagtempo.jpg

Johan! Tävlingen är över, du kan stanna nu!

drakenward.jpg

Janne, skulle vi inte ta en bild på laget?
Var är resten? Björn väntar tålmodigt.

johan-och-drakis.jpg

 

Johan stannade till slut och båda var glada för
väl genomfört lopp. Men var är Daniel?


daniel-vilar.jpg

 

…han pustade ut i omklädningsrummet.  fabrikenmagnius.jpg  

  

Johan Magnius tar igen sig.
Tre supportrar utgjorde publik från Stockholm
Speedskaters. En av dem var Gunnar Fabricius.
Han i skinnjackan som kanske var något för tunn
för årstiden. Frös du Gunnar?
 magnius-vilar.jpg 

 Är man en skridskoåkare från Stockholm
Speedskaters måste man se elegant ut.
Johan slickar till frisyren, sedan var allt
som vanligt igen.


omkladning.jpg

Eftersnack. Björn närmast i bild. Bredvid sitter
Daniel. Johan mittemot.

daniel-naken.jpg

Hoppsan! Det var nära ögat Daniel!

 

emma8.jpg

 

Tre vackra damer från Hagaström vann
damklassen i lagtempot. Från vänster,
Anna Hånell, Emma Wallgren och vi tror att
hon till höger heter Anna Andersson.

 emma5.jpg Hagaström ställde upp med två lag i damklassen
och de fick köra mot varandra.

drakis-grillor.jpg

Redo att användas när som helst!
Tror att det är Björns grickor.

disigt.jpg

 

Diset la sig över Ö–stermalms IP. Dags att gå hem.
Tack och adjö!
Lagtempo Herrar:

1. Sandviken SK 04:38,20
2. IK Wega 04:54,00
3. Hagaström/Sandviken SK 04:59,40
4. Stockholms Speedskaters 05:11,40